Dziś na obiad u mnie świeża rybka, prosto z jeziorka. Będzie to okoń w płatach migdałowych z frytkami.
Składniki:
- ryby (u mnie będą to akurat okonie)
- płatki migdałowe (od Skworcu.pl)
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz biały
- cytryna
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Na szczęście u mnie tym zawsze zajmuje się mąż. A wy możecie po prostu zaopatrzyć się od razu w tusze.
Do wewnątrz ryby włożyć plasterek bądź dwa cytryny, posolić i popieprzyć.
Przygotować jajko - roztrzepać wraz z solą i pieprzem.
Przygotowanie panierki - wymieszać pokruszone migdały z odrobiną mąki kukurydzianej i bułki tartej.
Rybę namaczać w jajku i obtaczać w panierce.
Smażyć na gorącym oleju.
Przygotować frytki. Można dodać jakąś surówkę - u mnie akurat była z marchewki i jabłka.
I gotowe.
I gotowe.
A w ogóle lubicie jeść ryby?
Jeśli tak, to jakie?
ja wręcz ubóstwiam łososia norweskiego smazonego na prawdziwym maselku - normalnie mogłabym to jeść dniami i nocami :) wspaniałości....lubię też pstraga i karpia - jesli chodzi o ryby bardziej pospolite :) ale okonie bardzo ladnie sie prezentują....a to masz jeziorko koło domu???? ale przepis bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńKoło domu może nie, ale wędkarz w domu jest :)
Usuńo kurcze, ale mi ślinka pociekła na taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, musze kiedyś zrobić tak pstrągi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, kocham ryby! Ostatnio robiłam pstrąga w płatkach kukurydzianych z dodatkiem grubo tartego żółtego sera. Niebo w gębie...
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam rybki takiej złowionej a w takiej panierce to tym bardziej, na pewno była pyszna ;-)
OdpowiedzUsuńpanierka super, czekam na męża jak przywiezie ryby z nad morza i tez zrobię
OdpowiedzUsuńale pyszności :) a ja w pracy i odcięta od kuchni ojjj:(
OdpowiedzUsuń