niedziela, 14 października 2012

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Dziś uraczę Was moim ostatnim wypiekiem. Jest to ciasto ze śliwkami, rodzynkami i czekoladą. Pierwotny przepis pochodzi z bloga Marty.




Oczywiście jak zwykle go zmodyfikowałam, ale był dla mnie wielką inspiracją.
Składniki:



ciasto:
- około 3 szklanki mąki
- 200g margaryny
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
- około 1kg śliwek
-  1 łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- rodzynki JUMBO (użyłam od Skworcu - muszę zaznaczyć, że są one bardzo dorodne i smakują lekko kwaskowato)


 
Przygotowanie:
Ugniatam wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na około 30 minut.
Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym.
Czekoladę ścieram na tarce.
Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję.
Z racji, że nie wiedziałam ile go wyjdzie, użyłam dużej prostokątnej blachy. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki Jumbo i posypuję czekoladą.
Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie. Składników wystarczyło na kwadratowe ciasto.
Piekę około 35 minut w 180 stopniach C.

Wyszło świetne. Ciesze się, że znalazłam ten przepis u Marty. Myślę, że połączenie śliwek z czekoladą, to był strzał w dziesiątkę. A dodane rodzynki Jumbo podkreśliły kwaskowaty smak ciasta. Chodziło właśnie o to, by nie było za słodkie i takie właśnie jest, bardziej wytrawne i soczyste. Dodatkowo posypałam cukrem pudrem i podałam z kawką.
 
A jak tam Wasze kulinarne inspiracje? Przygotowaliście coś nowego?

13 komentarzy:

  1. ja właśnie piekę :-) tylko że z jabłkami :-) ale taki zapach się rozchodzi po domu, że ciężko wysiedzieć :-)Może uda mi się zrobić fotkę to będzie temat na posta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda:) Ja na dziś zrobiłam rogaliki drożdżowe ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja wlasnie upieklam fioletowe ciasto :) z jagód

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis bede piekla ciasto ze sliwkami, szkoda, ze nie mam czekolady to bym wyprobowala ten przepis (sklepy u nas w niedziele zamkniete).

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmmmmmm ale pysznie wygląda! strasznie mi smaka narobiłaś a zdjęcia masz fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie zabieram się do robienia gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już dawno nie było. Trzeba będzie niedługo zrobić.:)

      Usuń
    2. a u mnie ponad pół roku nie było - ale zima to czas dla takich "smaków" :)

      Usuń
  7. A ja planowałam dietę, może od jutra ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasta ze sliwkami, ta ich kwaskowatośc jest rewelacyjna i nadaje wybitnego smaku wszelkim potrawą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło super !!!

    dziękuję za odnośnik do mojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie Twój przepis, to by tego ciasta nie było. :)

      Usuń
  10. Ja dziś zajadam się sernikiem z brzoskwinią. Twoje ciasteczko również wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.