Inspiracją na dziś był przepis na Keks bakaliowy ze strony internetowej kotlet.tv.
Tyle, że do całości dodałam płatki orkiszowe i w ten sposób powstał:
Tyle, że do całości dodałam płatki orkiszowe i w ten sposób powstał:
Baton orkiszowo-bakaliowy
Składniki:
płatki orkiszowe błyskawiczne (użyłam firmy Melvit)
bakalie:
- suszone śliwki (od Skworcu.pl)
- suszona skórka pomarańczowa (od Skworcu.pl)
- orzechy włoskie
2 łyżki miodu
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
mleko
Przygotowanie:
Płatki orkiszowe moczę w mleku, najlepiej razem z suszoną skórką pomarańczową, by były bardziej aromatyczne.
Wszystkie bakalie kroję na mniejsze kawałeczki.
Wrzucam je do miski, dodaję odsączone płatki ze skórką pomarańczową i jajka. Do tego miód i cukier waniliowy. Wszystko mieszam.
Wrzucam je do miski, dodaję odsączone płatki ze skórką pomarańczową i jajka. Do tego miód i cukier waniliowy. Wszystko mieszam.
Tak przygotowaną masę układam w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 25 minut.
Można posypać cukrem pudrem. Ja nie sypałam, bo uważam, że tak prezentują się lepiej, a i tak są wystarczająco słodkie. Poza tym świetnego aromatu nadała im skórka pomarańczowa.
Chyba następnym razem zrobię typowo pomarańczowe, tak mnie jakoś naszło już w trakcie pieczenia, gdy z piekarnika wydobył się ten fantastyczny zapach pomarańczy. Na pewno takiego efektu nie daje sama kandyzowana skórka, jak ta suszona. Pierwszy raz miałam okazję ją użyć i jestem bardzo zadowolona z tego dodatku.
To były moje pierwsze domowe batoniki, ale myślę, że to dopiero początek. Tak mi przynajmniej się spodobały i zasmakowały. Płatki orkiszowe również świetnie się tu wkomponowały.
A Wy lubicie batoniki zbożowo-bakaliowe?
Robicie sami w domu, może zdradzicie mi swój przepis?
Wyglądają pysznie, uwielbiam takie batoniki, ale kupuję , bo poza mną nikt ich w domu nie lubi, a dla samej siebie nie chce mi się robić:)
OdpowiedzUsuńLubię takie smakołyki :) Twoje batoniki wyglądają rewelacyjnie. Zrobię takie pyszności na pewno.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają te batoniki - muszą być pyszne :) Ja niestety nie robię takich w domu :(
OdpowiedzUsuńale super - uwielbiam takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, ale ja bym nie miała siły tego robić:D
OdpowiedzUsuńwyglada normalnie powalajaco !
OdpowiedzUsuńMNiaaaam! Smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci to wyszło:) następnym razem ja również zrobię taki:)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj kupuje takie batoniki, ale skoro mogę zrobić je sama- to nawet tak wolę :) i zdrowsze i lepsze pewnie są :))
OdpowiedzUsuńwyglada pzesmakowicie, uwielbiam takie smakolyki
OdpowiedzUsuńwyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńIle tych płatków i otrębów?
OdpowiedzUsuń