Ostatnio stwierdziłam, że przydałoby się coś do kawki, ale domowego, więc upiekłam DOMOWE PIEGUSKI.
Dziś podam Wam przepis, który pochodzi ze strony internetowej WIELKIE ŻARCIE.
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
¾ szklanki cukru /w oryginale 1 szklanka
1 jajko
2,5 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek lub żurawiny (ja użyłam kilku małych rodzynek i suszonej żurawiny SKWORCU)
¾ szklanki cukru /w oryginale 1 szklanka
1 jajko
2,5 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek lub żurawiny (ja użyłam kilku małych rodzynek i suszonej żurawiny SKWORCU)
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, dokładnie wymieszać. Do masy dodać bakalie i pokrojoną drobno czekoladę. Wszystko razem połączyć.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć.
Piec około 10 - 15 minut.
Osobiście piekę je na tej oryginalnej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia około 12-15 minut. W połowie wyłączam dolną grzałkę, by się nie spiekły. Z tej ilości składników wychodzą dwie blaszki ciastek.
Ja zawsze je robię, gdy okazuje się, że są u mnie w lodówce pozaczynane czekolady i nie ma co z nimi zrobić. I niezależnie czy są mleczne, z bakaliami czy gorzkie jak w przepisie, uważam, że każda z nich się nadaje.
Dla mnie DOMOWE PIEGUSKI są o wiele smaczniejsze niż te sklepowe, no i bez tej dodatkowej chemii.
A co dobrego dziś u Was?
Wyglądają pysznie.lepiej niż te ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńNa WŻ jest wiele fajnych przepisów, też lubię tam zaglądać:)
OdpowiedzUsuńOj wypróbuję ten przepis. Fajne to zdjęcie w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńKurcze, ale mi zrobiłaś ochoty na coś słodkiego. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, czekałam na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je przed chwilą-dodałam więcej bakalii i czekolady, ale powiem tak - ciasteczka pyszne łatwe i bardzo bardzo szybkie w robieniu. Gorąco polecam, przepis zostaje ze mną na dłużej.
OdpowiedzUsuńNo i znalazłam te osławione pieguski :)
OdpowiedzUsuńOmnomnomnom palce lizać :D
OdpowiedzUsuńPolecam ! :)
czy zamiast masła moge dodac margaryny?
OdpowiedzUsuńTak, czasem zastępowałam tak masło. Z margaryną też wyjdą.
Usuń