piątek, 12 kwietnia 2013

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym - przepis.

Tak mi się zachciało ostatnio coś dobrego i postanowiłam zrobić kilka dni temu:



Placuszki twarogowe z sosem jagodowym

Składniki:

Placki:
- 600 g twarogu półtłustego (ja użyłam takiego do sernika)
- 6 łyżek mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (u mnie od Skworcu.com.pl)


 


Sos jagodowy:
-  Czarne Jagody pasteryzowane 260g (u mnie od firmy Polska Róża)




- 2 łyżki cukru trzcinowego (u mnie od Skworcu.com.pl)


Przygotowanie:

Składniki na placki dokładnie wymieszać i smażyć na dużej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.

Jagody gotuję na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym do uzyskania sosu.

Można je podawać zarówno na  ciepło, jak i na zimno. Ja użyłam cukru brązowego, by nie były zbyt słodkie, takie wolę. Poza tym jak dla mnie połączenie  w tym przypadku twarogu z jagodami - rewelacja.
Smacznego.
Co u Was dobrego?

24 komentarze:

  1. zjadłabym takiego na sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, zazdroszcze Twojej rodzinie takich rarytasów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - zapraszam do mnie :)
    http://mamatestuje-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko, co "twarożkowe", a jeszcze w połączeniu z jagodami...mmhhm...niebo w gębie.:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. czesto robie takie placuszki w lecie kiedy jest sezon na owoce
    u mnie dzis przepis
    na klopsa z feta,groszkie,musztarda I ketchupem
    naprawde pychota!zapraszam x x x

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tu ciała nabieram, już 6 kg na plusie, a Ty mnie jeszcze kusisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie żałuj sobie, przecież wiesz, że potem nie będziesz miała już czasu na jedzenie.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio się poprawiłam, nawet trochę piekę.

      Usuń
  9. Jejku, całe wieki już ich nie jadłam.... ale mi smaku narobiłaś...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. tez mam chęc w weekend przetestowac te jagódki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam tylko odrobinę cukru trzcinowego i są pyszne.

      Usuń
  11. ALe mi narobiłaś ochoty na jagody :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i pewnie równie pysznie smakuje:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  13. chciałabym je jutro zrobić... mam pytanko, bo wydawało mi się, ze składniki sa podobne do tych w racuchach- tu nie idzie mleko? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie, bo ja użyłam takigo sera z wiaderka. On jest dość rzadki. Prędzej trzeba było dodać więcej mąki, by placek lepiej się trzymał.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.