Tak mi się zachciało ostatnio coś dobrego i postanowiłam zrobić kilka dni temu:
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym
Placki:
- 600 g twarogu półtłustego (ja użyłam takiego do sernika)
- 6 łyżek mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (u mnie od Skworcu.com.pl)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (u mnie od Skworcu.com.pl)
Przygotowanie:
Składniki na placki dokładnie wymieszać i smażyć na dużej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Jagody gotuję na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym do uzyskania sosu.
Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja użyłam cukru brązowego, by nie były zbyt słodkie, takie wolę. Poza tym jak dla mnie połączenie w tym przypadku twarogu z jagodami - rewelacja.
Smacznego.
Co u Was dobrego?
zjadłabym takiego na sniadanie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu placuszki :D
OdpowiedzUsuńoj, zazdroszcze Twojej rodzinie takich rarytasów :D
OdpowiedzUsuńMniam aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://mamatestuje-blog.blogspot.com/
wyladaja bardzo apetycznie;)*
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co "twarożkowe", a jeszcze w połączeniu z jagodami...mmhhm...niebo w gębie.:-))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyszły pyszne :)
Usuńczesto robie takie placuszki w lecie kiedy jest sezon na owoce
OdpowiedzUsuńu mnie dzis przepis
na klopsa z feta,groszkie,musztarda I ketchupem
naprawde pychota!zapraszam x x x
Już patrzę co tam wyczarowałaś :)
UsuńJa tu ciała nabieram, już 6 kg na plusie, a Ty mnie jeszcze kusisz.
OdpowiedzUsuńNie żałuj sobie, przecież wiesz, że potem nie będziesz miała już czasu na jedzenie.
Usuńja mam dzis lenia :P
OdpowiedzUsuńJa ostatnio się poprawiłam, nawet trochę piekę.
Usuńsmacznie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńJejku, całe wieki już ich nie jadłam.... ale mi smaku narobiłaś...:)
OdpowiedzUsuńtez mam chęc w weekend przetestowac te jagódki :)
OdpowiedzUsuńDodałam tylko odrobinę cukru trzcinowego i są pyszne.
UsuńALe mi narobiłaś ochoty na jagody :P
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie równie pysznie smakuje:) mmm
OdpowiedzUsuńchciałabym je jutro zrobić... mam pytanko, bo wydawało mi się, ze składniki sa podobne do tych w racuchach- tu nie idzie mleko? :D
OdpowiedzUsuńNie, bo ja użyłam takigo sera z wiaderka. On jest dość rzadki. Prędzej trzeba było dodać więcej mąki, by placek lepiej się trzymał.
OdpowiedzUsuń