niedziela, 20 października 2013

Ciasto z jabłkami i migdałami

Szukając inspiracji na ciasto z jabłkami trafiłam na przepisy TUTAJ. I tak powstało
Ciasto z jabłkami i migdałami.
 
Ostatnio stało się moim ulubionym z jabłkami.



Składniki:

- 4 jabłka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 80g margaryny
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- płatki migdałowe (u mnie Kresto od Świadome Odżywianie)






Przygotowanie:

Obrać jabłka, pokroić w kostkę.
Wymieszać obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać w kostkę i rozetrzeć razem. Dołączyć jabłka. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. wierzch posypać łyżeczką cukru brązowego.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 45 minut.



Po upieczeniu posypać uprażonymi płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem.

 
 


Smacznego. Co dobrego u Was?

16 komentarzy:

  1. Takie ciasto do porannej kawy..mm.. Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Uwielbiam wszelkie jabłkowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za wszystkimi słodkościami z jabłkami po prostu przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię ciasta z dodatkiem jabłek

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotki, a te z migdałami są najlepsze. Smaki świetnie się uzupełniają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od jakiegoś czasu absolutnie ubóstwiam migdały (i ich zapach) w każdej formie :) Swietne to ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.