Szukając inspiracji na ciasto z jabłkami trafiłam na przepisy TUTAJ. I tak powstało
Ciasto z jabłkami i migdałami.
Ostatnio stało się moim ulubionym z jabłkami.
- 4 jabłka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 80g margaryny
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- płatki migdałowe (u mnie Kresto od Świadome Odżywianie)
Przygotowanie:
Obrać jabłka, pokroić w kostkę.
Wymieszać obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać w kostkę i rozetrzeć razem. Dołączyć jabłka. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. wierzch posypać łyżeczką cukru brązowego.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 45 minut.
Obrać jabłka, pokroić w kostkę.
Wymieszać obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać w kostkę i rozetrzeć razem. Dołączyć jabłka. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. wierzch posypać łyżeczką cukru brązowego.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 45 minut.
Po upieczeniu posypać uprażonymi płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem.
Smacznego. Co dobrego u Was?
Takie ciasto do porannej kawy..mm.. Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam wszelkie jabłkowe ciasta.
OdpowiedzUsuńZa wszystkimi słodkościami z jabłkami po prostu przepadam ;)
OdpowiedzUsuńlubię ciasta z dodatkiem jabłek
OdpowiedzUsuńO rany i znowu pokusa...
OdpowiedzUsuńRaz w tygodniu można ;)
Usuńna niedziele idealne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, pycha
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńkurcze zjadła bym :D
OdpowiedzUsuńMniam :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, a te z migdałami są najlepsze. Smaki świetnie się uzupełniają :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu absolutnie ubóstwiam migdały (i ich zapach) w każdej formie :) Swietne to ciasto!
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuń