niedziela, 9 grudnia 2012

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach - przepis.

Dziś słodki post. Pokażę Wam jak powstawał u mnie w domu po raz pierwszy:




Kokosowy kaszowiec na herbatnikach.


Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Małgorzaty Margaretki, który regularnie podglądam TUTAJ.

A i jest to deser nie wymagający pieczenia.


Składniki na pół dużej blachy:


- 24 sztuk herbatników
- 0,5 litr mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 margaryny (125g)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
(u mnie od Skworcu.com.pl)




i moje dodatki:
- garść orzechów włoskich
- garść mieszanki żurawinowo-orzechowej, w której skład wchodzą: żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidiwe, migdały  (od Skworcu.com.pl)




polewa:
 - lukier



Przygotowanie:

12 herbatników układam na połowie dużej blachy.
Resztę składników prócz kaszy manny wrzucam do garnka. Po zagotowaniu dodaję kaszę i gotuję aż zgęstnieje.


Dodaję bakalie i mieszam. Lekko przestudzoną masę smaruję na herbatnikach i przykrywam resztą.



Jak wystygnie polewam lukrem lub inną polewą.





Najlepiej smakuje schłodzony dobrze w lodówce. Ale ostrzegam, deser jest bardzo słodki.

Smacznego.


Jakim deserkiem Wy się raczyliście ostatnio?

18 komentarzy:

  1. Mmmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zrobiła, ale mam dwie lewe ręce do pieczenia, gotowanie itd. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pomysł na świeta :) Smakołyki :) Lubię baaardzo się przesłodzić czasem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie :) dzięki za pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie to ciacho nazywa się "stefanką" i robię je z mnóstwem bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mirago :*
    Mam nadzieję, ze smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pięknie się prezentuje w tej formie ;-0 przepis koniecznie muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nie wymaga pieczenia to na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja także wypróbuję ten przepis - takiego narobiłaś mi smaku :) Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję jednak zrobić całą blachę, bo szybko schodzi :)

      Usuń
  10. uwielbiam :)ja daje jeszcze polewe czekoladowa na wierch i kolorowe cukierki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jaką wielkość blachy ten przepis?
    Tzn jaka to jest duża blacha? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.