niedziela, 28 grudnia 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Dzisiaj danie, które świetnie nadawało się do podania na Wigilię, ale również jest dobre na  każdy inny dzień roku: Krokiety z kapustą i grzybami.



Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko

nadzienie:
- pieczarki
- marchewka 
- sól, czarny pieprz mielony
- kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Orzech
  
panierka:
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta


Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe miksuję. Smażę naleśniki na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. 

Pieczarki kroję drobno i smażę na oleju. Kapustę z grzybami siekam drobno, dodaje startą na tarce marchewkę. Smażę do miękkości. Łączę z pieczarkami, przesmażam i przyprawiam pieprzem i solą.

Na każdym naleśniku rozsmarowuję farsz i zwijam je. Maczam w przygotowanym jajku (jajko roztrzepane z przyprawami) i obtaczam w bułce tartej. Obsmażam na rumiano z każdej strony.


Mam nadzieję, że się nie przejedliście podczas Świąt i możecie jeszcze patrzeć na wpisy kulinarne ;)

43 komentarze:

  1. Uwielbiam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i mąż, więc mam motywacje do robienia ;)
      I zawsze z barszczykiem.

      Usuń
  2. Kochana na szczęście mam paszteciki w lodówce, aż mi się ich zachciało patrząc na Twoje jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę zrobić paszteciki z reszty farszu do uszek ;)

      Usuń
  3. Aż mi zapachniało nimi :o) Pysznie wyglądają :o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez te święta mam taki wielki żołądek że zjadła bym ...monitor Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zauważyłam, że jak się ma gotowe potrawy w lodówce, to częściej się tam chodzi.

      Usuń
  5. też zrobiłam krokiety..bo farsz mi został z pierogów :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat miałam uszka z samymi grzybami leśnymi.

      Usuń
  6. uwielbiam takie krokiety ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. To tak jak moja córka, jej wtedy robię naleśniki z serem białym na słodko.

      Usuń
  8. Zjadłabym, gdybym po świętach nie była gargantiucznie gruba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam nie przytyłam, mi to raczej nie grozi na razie.

      Usuń
  9. Bardzo dawno nie robiłam krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie ostatnio jakoś częściej się pojawiają, choć też mieliśmy długa przerwę.

      Usuń
  10. bardzo lubię, ale rzadko robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się zdawało, że z nimi dużo zachodu, ale wcale nie.

      Usuń
  11. aj tam, moja mama robi najlepsze <3 ;)) hehee

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają na prawdę smacznie - muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Heh, ja nie cierpię wszystkich tych z kapustą i grzybami, czy to krokiety, czy paszteciki, czy pierogi, czy uszka czy co tam :-). Ale ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już pow Świętach, więc przynajmniej będzie teraz tego mniej ;)

      Usuń
  14. o uwielbiam krokiety, poczęstuj mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. mniammm! uwielbiam!! jakie fajne takie spore :D

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię krokiety, te bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi narobiłaś smaka na krokiety...

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja nie przepadam za krokietami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj robię paszteciki, bo farsz mi został z uszek ;)

      Usuń
  19. Robię takie często, ale z pieczarkami, a od czasu do czasu z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie krokiety zawsze z dodatkiem kapusty, moja mama takie robi.

      Usuń
  20. Uwielbiammmmm ♡♡♡ często robię ;))

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja się nigdy do krokietów nie przekonałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w dzieciństwie nie lubiłam, ale mi przeszło.

      Usuń
  22. Uwielbiam krokiety, w tym roku akurat zabrakło ich na wigilijnym stole, przeważnie były

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.