Dziś obiad w stylu indyjskim.
Będzie to moja wersja przepisu:
Będzie to moja wersja przepisu:
Kurczak Tikka Masala
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
Marynata:
- mały jogurt
- łyżka oliwy
- po łyżeczce: cynamonu, ostrej papryki, mielonego imbiru, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Sos:
- pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej mielonej papryki, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki
(u mnie przyprawy od Skworcu.com.pl)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej kurczaka minimum na 30 minut.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej kurczaka minimum na 30 minut.
Około dwóch łyżek masła rozpuścić na patelni i dodać posiekany czosnek. Smażyć go około 1 minuty wraz ze wszystkimi przyprawami.
Dodać pomidory w puszce, cukier, ocet, świeżo zmielony pieprz - dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec dodajemy śmietankę.
Ja ten mięsny sos podaje z ugotowanym ryżem.
W smaku bardzo aromatyczny dzięki wszystkim przyprawom, które znajdziecie u Skworcu TUTAJ.
Dziś jeszcze odmiana od potraw świątecznych, ale jutro zabieram się już do roboty nad tradycyjnymi daniami na Wigilię.
pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka Tikka Masala! ja zamiast śmietanki dodaję mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować.
Usuńwesołych swiat,a kurczak wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie.
Usuńsmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak z picolo;P
OdpowiedzUsuńa co to ta pliwa?
OdpowiedzUsuń*oliwa
Usuń