Kokosowy kaszowiec na herbatnikach.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Małgorzaty Margaretki, który regularnie podglądam TUTAJ.
A i jest to deser nie wymagający pieczenia.
Składniki na pół dużej blachy:
- 24 sztuk herbatników
- 0,5 litr mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 margaryny (125g)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 litr mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 margaryny (125g)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
(u mnie od Skworcu.com.pl)
i moje dodatki:
- garść orzechów włoskich
- garść mieszanki żurawinowo-orzechowej, w której skład wchodzą: żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidiwe, migdały (od Skworcu.com.pl)
polewa:
- lukier
Przygotowanie:
12 herbatników układam na połowie dużej blachy.
Resztę składników prócz kaszy manny wrzucam do garnka. Po zagotowaniu dodaję kaszę i gotuję aż zgęstnieje.
Dodaję bakalie i mieszam. Lekko przestudzoną masę smaruję na herbatnikach i przykrywam resztą.
Najlepiej smakuje schłodzony dobrze w lodówce. Ale ostrzegam, deser jest bardzo słodki.
Smacznego.
Jakim deserkiem Wy się raczyliście ostatnio?
Mmmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła, ale mam dwie lewe ręce do pieczenia, gotowanie itd. :(
OdpowiedzUsuńTo bardzo prosty przepis, więc polecam.
Usuńrewelacyjnie to wyglada:)
OdpowiedzUsuńKolejny pomysł na świeta :) Smakołyki :) Lubię baaardzo się przesłodzić czasem ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) dzięki za pomysł na deser
OdpowiedzUsuńMMM NIAMI NIAMI ;)
OdpowiedzUsuńu mnie to ciacho nazywa się "stefanką" i robię je z mnóstwem bakalii.
OdpowiedzUsuńMirago :*
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze smakowało :)
Bardzo. Świetny przepis.
Usuńale pięknie się prezentuje w tej formie ;-0 przepis koniecznie muszę wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńJak nie wymaga pieczenia to na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńI ja chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńI ja także wypróbuję ten przepis - takiego narobiłaś mi smaku :) Pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńProponuję jednak zrobić całą blachę, bo szybko schodzi :)
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)ja daje jeszcze polewe czekoladowa na wierch i kolorowe cukierki:)
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy ten przepis?
OdpowiedzUsuńTzn jaka to jest duża blacha? :)