poniedziałek, 31 grudnia 2012

Francuski makowiec - przepis.

Moja propozycja kulinarna na dzisiejszego Sylwestra to:
 
Francuski makowiec
 


 
Składniki:
 
- opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
 
 
(u mnie od Skworcu.com.pl)
 
 

Przygotowanie:
 
Nacinamy ciasto francuskie.
 
 
Na środek kładziemy plastry pomarańczy, na to masę makową wymieszaną z orzechami i rodzynkami. Sklejamy ciasto na przemian.

 

 

Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


 
Według mnie całkiem dobrze się prezentuje i co najważniejsze taki makowiec jest szybki i prosty w wykonaniu.
 
 

Ja spędzam Sylwestra w domu, a jak to jest u Was? Ktoś wybiera się może na Bal?

12 komentarzy:

  1. Smakowite kocham makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makowce a ten przepis jest tak prosty i szybki, że koniecznie muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No prostszego makowca to już chyba nie ma.
      No chyba, że taki kupiony z cukierni :)

      Usuń
  3. Smaczne, u nas dziś ptysie.
    Najlepszego na cały Nowy 2013 Rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ptysie też bym zjadła chętnie :)

      Usuń
  4. makowiec wyglada pieknie i smacznie:)
    wesołego sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, no może będzie wesoło, zalęzy co w TV będzie lecieć :)

      Usuń
  5. Na pewno pycha...:)

    Na Nowy Rok życzę Ci wiele radości i miłości , dużo sukcesów i pomyślności...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za delicje u Ciebie w Sylwestra :)
    Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam robić makowca z ciastem francuskim :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.