Składniki:
- 2 kromki lekko czerstwego chleba
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- sól ziołowa (w składzie m. in.: sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber)
- oregano
- majeranek
(u mnie przyprawy od Skworcu.com.pl)
- pomidor
- cebula
Przygotowanie:
Z chleba odkroić skórkę i pokroić na kwadraciki. Smażyć na margarynie.
Jajka, mleko, mąkę, sól ziołową, majeranek i oregano ubić razem w misce.
Gdy grzanki obrócimy na drugą stronę, zalewamy je wtedy masą jajeczną.
Smażymy kilka minut. Unosząc co jakiś czas boki, by płynne jajko mogło spłynąć na spód.
Gotowy omlet przekładam na talerz, układam na jednej połowie pokrojone w plastry warzywa i składam go na pół.
I jemy szybko, by był jeszcze cieplutki.
Przepis podstawowy pochodzi z bloga Izioni Smaki.
Myślę, że sól ziołowa od Skworcu sprawdziła się tu świetnie.
A w jakiej postaci Wy lubicie jajka?
Ja lubię chyba najbardziej gotowane podane w sosie tatarskim
Właśnie zdałam sobie sprawę, że pora zjeść śniadanko! Dzień dobry :D
OdpowiedzUsuńWitam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego śniadanka.
oo. moze i ja zrobie cos takiego na sniadanie?
OdpowiedzUsuńmniam jakie idealne sniadanie :)
OdpowiedzUsuńotagowalam Ci na moim blogu zapraszam http://nusinkowo.blogspot.com/
mmm smacznie wygląda ten omlecik:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku. Wypróbuję na kolację :D
OdpowiedzUsuńoooo, ciekawy pomysł z tym chlebkiem w omlecie - podbieram :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :) Ja uwielbiam jajka w każdej postaci- na twardo, na miękko. kogel mogel, z majonezem, pastę jajeczną :) Szkoda tylko, że ceny jajek co chwilę idą w górę, bo są zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńCzęsto jem go na śniadanie.
Usuń