Często robię ciasto z jabłkami, ale jeśli chodzi o szarlotkę, to raczej mi się nie chce. Ale tym razem zrobiłam w małej tortownicy ciasto, które nazwę właśnie:
Szybka szarlotka
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dag margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka śmietany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dag margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka śmietany
Nadzienie:
- około 700g jabłek prażonych (u mnie firmy Reypol)
- około 700g jabłek prażonych (u mnie firmy Reypol)
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć do schłodzenia do lodówki.
Po wyjęciu podzielić ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i ułożyć w tortownicy tworząc również boki. Na to posmarować jabłka prażone. Na wierz kładziemy resztę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Po wyjęciu podzielić ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i ułożyć w tortownicy tworząc również boki. Na to posmarować jabłka prażone. Na wierz kładziemy resztę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec około 40 minut.
Naprawdę tu Jabłka prażone Reypol świetnie się sprawdziły. Nie są mdłe ani zbyt rzadkie. Ich użycie przyśpieszyło cały proces przygotowania ciasta, które zasmakowało również mojemu mężowi. I w taki sposób szarlotkę mogę robić często, bo nie ma przy tym zbyt wiele roboty.
Co dobrego u Was ostatnio?
Faktycznie bardzo szybka szarlotka i wygląda przepysznie. W tygodniu mam gości więc będę miała okazję przetestować przepis :)
OdpowiedzUsuńTe jabłuszka są faktycznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię szarlotkę, a z jabłkiem prażonym Reypol jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńOne również smakują wyśmienicie jak dodatek do gofrów, deserów i np. naleśników :)
oooo tak, już sezon szarlotkowy się zaczyna, bardzo apetyczne ciasto, może i ja coś upiekę :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) uwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilam szarlotki ale ta wygląda naprawde smacznie i jest dość prosta. Powiedz mi czy jabłka prażone to te samo co jakbym normalne zmiksowała albo starła na małych dziurkach tarki?
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://iwillnotdieyoung.blogspot.com/
+ Obecnie prowadzę konkurs z nagrodami :)
Obserwuje i liczę na to samo :)
Trzeba je dusić pokrojone na małe kawałeczki z dodatkiem cukru i najlepiej z sokiem z cytryny.
Usuńwygląda rewelacyjnie:D
OdpowiedzUsuńMniam!!
OdpowiedzUsuńa czy tłuszcz nie potrzebny do ciasta?
OdpowiedzUsuńPotrzebny, potrzebny ;)
Usuńgdzieś musiał mi umknąć
no to spróbuję ciasto....dzięki....
Usuńmniam lubię
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie, szarlotka to idealny, letni przysmak!
OdpowiedzUsuńale bym zjadla takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi smaka ;) A ja właśnie staram się dietę trzymać ;)
OdpowiedzUsuńNazwa adekwatna do prostoty wykonania :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i smaczne.
Usuńzgdalysmy sie bo tez dzis upieklam:)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotkę. Zawsze proszę mamę żeby ją upiekła, bo sama nie umiem. Twój przepis wydaje się taki prosty, ale ja znam siebie. Ciasto opadnie, ja się poparzę i pewnie użyję soli zamiast cukru :P
OdpowiedzUsuńJa szarlotke uwielbiam :) na ciepło z lodami ,mniam !
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z jabłkiem <3
OdpowiedzUsuńSzarlotki uwielbiam choć z bitą śmietaną i lodami :) no i jabłka wolę sama zrobić.
OdpowiedzUsuńTo propozycja na szybkie ciasto.
Usuńojojoj nie lubię takich jabłek ze słoika, mam po nich zgagę;/ i wolę więcej ciasta:P
OdpowiedzUsuńMi na pewno nie szkodzą.
UsuńWow! Kochana, Twoja szarlotka wygląda genialnie! Taka rustykalna, piękna i mega apetyczne, te jabłuszka aż kuszą, echhh, i nie zasnę teraz ...
OdpowiedzUsuńAle mi słodzicie :) Dzięki.
Usuńmmmm uwielbiam szarlotke :) do tego lody, bita smietana - az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńSama też przyrządzam sobie takie prażone jabłka. Wtedy przygotowanie szarlotki zimą zajmuje mi dosłownie 15 min (+ czas pieczenia);-)
Aż i ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie : http://alepaznokcieee.blogspot.com/
Mmmmmmmmm, pycha!
OdpowiedzUsuń