Dziś zaprezentuję Wam pyszne śniadanko, czyli MIODOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI.
Przepis został zapożyczony z bloga: Izioni pyszne smaki
Skład:
- 15 dag margaryny
- 1/2 kg mąki (weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu - u mnie Miód spadziowy z serii "Polskie Miody" od CD Miody
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz miękką margarynę posiekać razem i rozetrzeć tak jak kruszonkę.
Do tego dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Do tego dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
W osobnej misce najlepiej mikserem zmiksować resztę składników, czyli jajka, mleko i miód.
Następnie połączyć wszystko ze sobą i zagnieść ciasto. Jeśli jest bardzo klejące można jeszcze dodać trochę mąki. Odstawić na pół godziny.
Następnie ciasto rozciągnąć na stolnicy, tak by miało grubość około 1,5-2,0 cm i wykroić okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekłam je około 15 min w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C.
Można je jeść bez niczego lub z dodatkiem dżemu. Ja użyłam malinowego.
Do przygotowania bułeczek użyłam Miodu spadziowego od CD miody, których znajdziecie również na FB TUTAJ. Zachęcam do polubienia.
A jakie domowe słodkości gościły ostatnio u Was w domu?
jednak i u Ciebie bułeczki czasami goszczą na stole z rana :) pychota!
OdpowiedzUsuńLubię takie słodkości, tylko nie zawsze się zmoblizuję.
UsuńJakie ładne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda:) I prosty przepis, spróbuję!;)
OdpowiedzUsuńPycha:) lubie takie nieskomplikowane przepisy:)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie takie upiec :) super przepis i wygląda na łatwy :)
OdpowiedzUsuńAleż mam teraz ochote na takie bułeczki! Na pewno wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńmmm pycha, wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWyszły cudnie, dziękuję za wykorzystanie przepisu i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z Twojego przepisu w tym tygodniu, a w weekend zaskoczę mojego lubego umiejętnościami kulinarnymi :P
OdpowiedzUsuńMiraga ale kusisz... Wyglądają super, na pewno muszą być boskie w smaku. Chyba skorzystam :D
OdpowiedzUsuńProsty, fajny przepis, zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńNie lubię jabłek w takich dużych kosteczkach :/
OdpowiedzUsuńZawsze można pokroić drobniej albo nie dodawać wcale.
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń