Składniki na ok. 120 sztuk:
- 500 gr
mąki (niecałe 3 szklanki)
- 250 gr dobrej margaryny (np. KASI)
- 1 serek homogenizowany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
- konfitury (najlepiej domowe).
- 250 gr dobrej margaryny (np. KASI)
- 1 serek homogenizowany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania
- konfitury (najlepiej domowe).
Z
podanych składników zagniatamy ciasto i uformowaną kulę zawiniętą w folię
wkładamy na parę godzin do lodówki. Ja chyba trzymałam z 2 godziny.
Następnie
ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i kieliszkiem do koniaku wykrawamy
kółka. Ja osobiście użyłam nakrętki od szerokiej butelki od mleka z powodu
braku takich kieliszków. Na środek kółka kładziemy odrobinę konfitur (ja użyłam
o smaku różanym, bo nie miałam żadnych domowych niestety), składamy na pół,
zlepiamy brzegi, formując maleńki półksiężyc. Wykładamy na blachę wyścieloną
papierem do pieczenia. Ja użyłam tej oryginalnej z piekarnika.
Piec w
piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni C (górna i dolna grzałka bez
termoobiegu)około 20
minut. Najlepiej pilnować kiedy otrzymamy złoty kolor.
Gotowe
posypać cukrem pudrem.
U mnie
bardzo szybko zniknęły, a zamiast domowych konfitur, bo nie mam, użyłam twardej
marmolady o smaku różanym. Też było smacznie i krucho.
Polecam, ale jak skończą się Wam już świeże owowce.
I Heniek i Kasia są super:) zazdroszczę :) świetne nagrody:)
OdpowiedzUsuńMniam. jakie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńAle smakołyki mmm:) Dodałam Twojego bloga do listy moich ulubionych, będe tu częściej wpadać dzięki temu;) I inni też będą mieli okazje:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. :)
Usuńpyszności! ;)
OdpowiedzUsuńSkąd taki haineken :)
OdpowiedzUsuń