Dziś przepis na łatwe ciasto z wykorzystaniem gotowego opakowania ciasta francuskiego. Zrobiłam je kilka dni temu i w bardzo szybkim tempie zniknęło.
Będzie to Ciasto francuskie z twarogiem i bakaliami.
Będzie to Ciasto francuskie z twarogiem i bakaliami.
Skład:
- opakowanie ciasta francuskiego
- twaróg 200g (u mnie chudy)
- łyżka śmietany
- garść bakalii od Skworcu.com.pl (żurawina suszona, rodzynki melelaye, pokrojone orzechy laskowe łuskane)
- kilka łyżeczek cukru waniliowego z prawdziwą wanilią od Skworcu.com.pl
Piekłam je około 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
TUTAJ znajdziecie Warkocz francuski z serem i malinami autorstwa Cukrowej Wróżki, który był dla mnie właśnie inspiracją do przygotowania tego deseru.
A co ostatnio dobrego u Was?
Zaopatrujecie się już w bakalie na święta? Bo w marketach widziałam, że już tego pełno.
Ja mam jeszcze sporo od Skworcu, ale muszę niedługo przejrzeć, czy coś mi się jeszcze może przydać.
- jajko
Przygotowanie:
Twaróg mieszam z łyżką śmietany i kilkoma łyżeczkami cukru waniliowego do smaku.
Ciasto francuskie ułożone na papierze do pieczenia nacinam tak jak na zdjęciu.
Ciasto francuskie ułożone na papierze do pieczenia nacinam tak jak na zdjęciu.
Na środku układam twaróg, a na nim bakalie.
Sklejamy ciasto na zakładkę i smarujemy roztrzepanym jajem. Posypujemy cukrem.
Piekłam je około 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Można je po wystygnięciu polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
TUTAJ znajdziecie Warkocz francuski z serem i malinami autorstwa Cukrowej Wróżki, który był dla mnie właśnie inspiracją do przygotowania tego deseru.
A co ostatnio dobrego u Was?
Zaopatrujecie się już w bakalie na święta? Bo w marketach widziałam, że już tego pełno.
Ja mam jeszcze sporo od Skworcu, ale muszę niedługo przejrzeć, czy coś mi się jeszcze może przydać.
Pycha!!!! I jakie proste- musze wyprobowac !
OdpowiedzUsuńw ten sposób jeszcze nie probowałam, ale identycznie robie z miesem na obiad, ala "mielone" w ciescie francuskim :)
OdpowiedzUsuńJa chyba tylko raz używałam ciasta francuskiego nie na słodko - do paluchów z serem żóltym i szynką parmeńską.
UsuńWygląda wspaniale - uwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńo kurcze wygląda super ! chyba spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńA Ty znowu kusisz- ti ti niedobra ;)
OdpowiedzUsuńO rany! Na pewno wypróbuje ten przepis u siebie bo uwielbiam ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńZaczął się u mnie na blogu konkurs więc serdecznie zapraszam ;)
Mmmmm, ale mi narobiłas ochoty na takie ciacho ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na rozdanie na moim blogu :)
Klaudia.