Ostatnio przywieźliśmy wiaderko czereśni od moich
rodziców z działki. I do czegoś trzeba było je zużyć. Zrobiłam kilka kompotów
do słoików na zimę. A reszta do ciasta.
Będzie to CIASTO KEFIROWE Z
CZEREŚNIAMI.
Przepis
pochodzi z mojej ulubionej strony kulinarnej kotlet.tv – a jego autorką jest
użytkowniczka Amamaa, która ten przepis umieściła na forum tego portalu.
Wybrałam ten przepis z
racji prostoty wykonania. Nie trzeba nic miksować, ani ucierać.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do
pieczenia
- 1 op. cukru
waniliowego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 duży kefir
- owoce (u mnie
czereśnie, w oryginalnym przepisie były truskawki)
+ Kruszonka: mąka,
cukier, margaryna/masło
Wszystkie sypkie
składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jajka i
kefir. Mieszamy to wszystko łyżką do połączenia składników.
UWAGA autorki!
Nie używamy miksera, bo ciasto nie wyjdzie. Mogą zostać drobne grudki, w niczym
to nie będzie przeszkadzać.
Ciasto
wylewamy do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i
posypanej bułką tartą. Na to kładziemy owoce.
Mogę tylko powiedzieć, że miałam
ich pełny durszlak, a tyle mi zostało. Najlepiej je trochę powciskać w ciasto.
Wszystko
posypujemy kruszonką wcześniej przygotowaną. Ja robię ją na oko. Według autorki
należy użyć: 5 łyżek mąki + 2 łyżki
cukru + 30g margaryny. U mnie zawsze w kruszonce jest cukier puder.
Wstawiamy
ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-55 minut. U mnie wystarcza
45 minut, dolna i górna grzałka włączona, bez termoobiegu.
I tak
już gotowe ciasto smakowało bardzo mojej córci, jak i mojemu mężowi. Myślę, że
jak na bardzo łatwy i szybki przepis ciasto było bardzo udane. Piszę było, bo
już nie ma po nim śladu. J
Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa.
w sobotę jadę z mamą na wiście, omom, narobiłaś mi apetytu :))
OdpowiedzUsuńMyślę, że z wiśniami byłoby jeszcze smaczniejsze. :)
UsuńAlbo najlepiej zrobić jakieć kruche. Uwielbiam kruche ciasto z wiśniami.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Właśnie muszę zrobić jakieś ciasto i zastanawiałam się jakie , więc chyba skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSmaczne:) Oj, przypomniałaś mi, muszę oberwać wiśnie na wiśniówkę:) Pozdrawiam, zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńooo mniammm ! <333
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, teraz tylko czekam na wiśnie i od razu go wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! już wiem jakie ciasto następnym razem upiekę!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!!!
mnnniammm :) palce lizać
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować zrobić te pyszne ciasto ;))
OdpowiedzUsuńU mnie recenzja róży mineralnych Anabelle Minerals :)
Dzisiaj idę po truskawki i... do kuchni
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPysznie wygląda ;) chyba upiekę sama jakieś ciasto ; )
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;)
Byłam u Ciebie, bardzo przyjemnie.
Usuńlubię takie ciasta :) obserwujemy? www.nenkablog.blogspot.com
OdpowiedzUsuńO i znalazłam pomysł na dzisiejszy deser ;) Właśnie otrzymałam wiadereczko czereśni z działki moich dziadków i zabieram się za pichcenie :) P.S wygląda bardzo apetycznie i pysznie, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńAle ciacho!!!! Miam, miam
OdpowiedzUsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuń