Jakiś czas temu trafiłam na fb na akcję Ciasto na niedzielę i postanowiłam się dołączyć. Tym razem wspólne pieczenie objęło Rogaliki półfrancuskie, stamtąd też przepis.
- 3 szklanki mąki
- 250g margaryny
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- twarda marmolada wieloowocowa
- cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godz. Stolnicę oprószyć mąką. Połowę ciasta rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32cm. Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godz. Stolnicę oprószyć mąką. Połowę ciasta rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32cm. Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta.
/u mnie takie koło jednak było mniejsze i podzieliłam je na 8 części/
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
/ja piekłam 20 min. w temp. 190 stopni, a dół piekarnika wyłączyłam po 15 min/
Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować.
/U mnie zwyczajnie zostały posypane cukrem pudrem/
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
/ja piekłam 20 min. w temp. 190 stopni, a dół piekarnika wyłączyłam po 15 min/
Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować.
/U mnie zwyczajnie zostały posypane cukrem pudrem/
Zjadłabym :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJa do tej akcji to raczej nie powinnam się przyłączać :) Mimo wszystko wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOj czemu, jeden nikomu nie zaszkodzi.
UsuńDokładnie. :) Zapraszamy, to bardzo fajny pomysł. :)
UsuńCudne rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie. :) :*
z makiem na pewno tez pyszne, ale moim zdaniem pasowałby też ser !?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wypieki do kawki:))) ja wczoraj robiłam drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...
Drożdżowego u mnie już dawno nie było. Mam ten mak mielony i myślę jak wykorzystać ;)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam uwielbiam te rogaliki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, sama nigdy ich nie robiłam
OdpowiedzUsuńU mnie pierwszy raz, dzięki akcji.
UsuńWyglądają przepysznie, lubię takie z marmoladkowym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńNastępne chyba będą z różaną, wieloowocową kupił mi mąż nie widząc różnicy.
Usuńprzeważnie robię właśnie z marmoladą różaną, jakoś inne nadzienia mi nie pasują, ale z tym makiem mogą wyjść świetne:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, z różana zrobię, a potem z makiem.
UsuńPysznie wyglądają..Cieszę się , że dołączyłaś do akcji..i zapraszam ponownie.u mnie też były z marmoladą..ale robię też z różnym nadzieniem..z makiem też robiłam, ale z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, myślę, że jeszcze skorzystam z zaproszenia.
UsuńWyglądają smakowicie^^ Musze takie upiec ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;*
Miśka
miska-grabowska.blogspot.com
polecam
UsuńUwielbiam takie rogaliki ;)
OdpowiedzUsuńochh, uwielbiam je! chyba namówię mame !
OdpowiedzUsuńNiech Ci zrobi ;)
Usuńuwielbiam:D
OdpowiedzUsuńja robiłam z kokosem :)
OdpowiedzUsuńOoo, takich nie widziałam jeszcze.
UsuńA u Ciebie znowu pyszności :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super pysznie!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCudowne wyszły Tobie te rogaliczki i z wielką ochotą bym się z Toba wymieniła na kilka bo u mnie były z nutellą. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Co do maku to też o nim myślałam :)
OdpowiedzUsuńPrzydałaby się taka wymiana.
UsuńPozazdrościłam Ci tego wspólnego pieczenia i musiałam w końcu dołączyć ;)
mniami-dzięki za przepis;)
OdpowiedzUsuńPrzepis wynalazła Bożena, organizatorka akcji Ciasto na niedzielę.
UsuńKiedyś robiłam takie z babcią :)
OdpowiedzUsuńPyszne^^
Same smakowitosci ;)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne!!! aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńO! Dzięki Ci za przepis na ciasto! Poszukiwałam ostatnio! :-)
OdpowiedzUsuńja takie uwielbiam ,ale...kupne. Miraga doradzisz mi czy wolałabyś u mnie na blogu przepis na panna cottę czy tartę cytrynową ? :)
OdpowiedzUsuńhttp://szyszunia-life.blogspot.com/2014/09/life-wszed-i-wyszed.html
"Pomimo zakazu i tak to zrobił. Jak mógł?! Przecież tak nie wolno! A jednak.. Wszedł po czym w błyskawicznym tempie wyszedł."
zapraszam...
mniam!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki :) a rogaliki z makiem to by były prawie "Marcinkowskie" :D
OdpowiedzUsuń