Dziś propozycja na lekkie pierwsze danie, czyli zupa cukiniowa z dodatkami.
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- marchewka
- pół cebuli
- natka pietruszki
- kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- ząbek czosnku
- pieprz, majeranek
Dodatki:
- świeża bazylia
- grzanki
- prażone ziarno Piekło/Niebo Ziarenkowo (prażony słonecznik, sezam, siemię lniane oraz chili, pietruszka, czosnek)
Przygotowanie:
Z cukinii wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę również. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy kostkę rosołową i natkę pietruszki. Można dodać łyżeczkę oliwy. Gotujemy około 20 minut, wszystko przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Zupę miksujemy w blenderze na krem wraz ząbkiem czosnku.
By nadać pikanterii tej łagodnej zupie posypuje ją prażonymi ziarnami Piekło/Niebo Ziarenkowo. Dzięki tej kompozycji staje się ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.
Dodatkowo podaję ją z grzankami, tutaj akurat z ciemnego pieczywa.
Dodatkowo podaję ją z grzankami, tutaj akurat z ciemnego pieczywa.
Uwielbiam cukinie i wszelkie jej wariacje, więc na taką zupę chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio króluje i na obiad, i na deser
Usuńwczoraj jadłam zapiekankę z cukinią ;D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie robiłam.
UsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, trochę boję nowych smaków, musiałabym spróbować, bo zupki lubię :)
OdpowiedzUsuńSama w sobie jest bardzo łagodna.
UsuńWygląda bardzo, bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńJakaś taka apetyczna wyszła ;)
UsuńPodoba mi się pomysł na dodanie ziaren. Ja zazwyczaj przygotowuję do takiej zupy grzanki czosnkowe. Muszę spróbować z ziarnami:)
OdpowiedzUsuńU mnie i grzanka i ziarna.
Usuńwygląda pysznie, dziś na obiad mam cukinię ala schabowe
OdpowiedzUsuńmmmmm.... nigdy nie jadałam, wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
bardzo apetycznie wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam cukinie do zuzycia :) Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńJa mam w ogrodzie jeszcze z kilka kilogramów ;)
UsuńNigdy takiej nie jadłam, ale cukinię bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i pewnie tak też smakuje ;) . Przepis zapisany ;) .
OdpowiedzUsuńZ takim ziarnem każda zupa będzie pyszna. Swoją drogą, jeszcze czegoś takiego nie spotkałam
OdpowiedzUsuńMyślę właśnie żeby zrobić też zupę serową i dosypać ziarenek.
UsuńUwielbiam krem cukiniowy, robię go obowiązkowo każdego lata, a do tego kluseczki ziemniaczane i jestem w niebie. Szkoda, że moja rodzina nie gustuje w takiej kuchni...
OdpowiedzUsuńKluseczki ziemniaczane do tego, świetny pomysł.
UsuńMoja babcia kiedyś robiła takie kremy, bardziej wolę krem pomidorowy niż cukiniowy...
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post ;3 http://szuszunia-photography.blogspot.com/2014/08/szyszunia-travels-szlakiem-pogorii.html
Ja kremu pomidorowego nie jadłam, ale zupkę lubię.
Usuńzapiszę i wypróbuję, zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupę z cukinii :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ tymi prażonymi ziarnami musi być przepyszna, aż zgłodniałam na samą myśl ;)
OdpowiedzUsuńosobiście uwielbiam cukienie :)
OdpowiedzUsuńTo tym bardziej polecam.
UsuńSmakowicie się prezentuje. Kolejny przepis z cukinią ; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie :D
Cukinii u mnie w kuchni będzie jeszcze sporo.
UsuńKocham krem z cukini choć robię inną wersję, bo podaję z pestkami z dyni i mini mozarellą.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuń