środa, 20 sierpnia 2014

Zupa cukiniowa Piekło/Niebo

Dziś propozycja na lekkie pierwsze danie, czyli zupa cukiniowa z dodatkami.



Składniki:

- 1/2 średniej cukinii
- marchewka
- pół cebuli
- natka pietruszki
- kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- pieprz, majeranek

Dodatki:

- świeża bazylia
- grzanki
- prażone ziarno Piekło/Niebo Ziarenkowo (prażony słonecznik, sezam, siemię lniane oraz chili, pietruszka, czosnek)



Przygotowanie:

Z cukinii wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę również. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy kostkę rosołową i natkę pietruszki. Można dodać łyżeczkę oliwy. Gotujemy około 20 minut, wszystko przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Zupę miksujemy w blenderze na krem wraz ząbkiem czosnku.

Podajemy ją ze świeżą bazylią. 


By nadać pikanterii tej łagodnej zupie posypuje ją prażonymi ziarnami Piekło/Niebo Ziarenkowo. Dzięki tej kompozycji staje się ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.


Dodatkowo podaję ją z grzankami, tutaj akurat z ciemnego pieczywa.


Przepis bierze udział w Wyzwaniu blogowym "Letni jadłospis".
http://www.goodtotry.pl/2014/07/wyzwanie-blogowe-letni-jadospis-z-good.html

Polecacie jakieś zupy krem?

33 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinie i wszelkie jej wariacje, więc na taką zupę chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ostatnio króluje i na obiad, i na deser

      Usuń
  2. wczoraj jadłam zapiekankę z cukinią ;D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupy, trochę boję nowych smaków, musiałabym spróbować, bo zupki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo, bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się pomysł na dodanie ziaren. Ja zazwyczaj przygotowuję do takiej zupy grzanki czosnkowe. Muszę spróbować z ziarnami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, dziś na obiad mam cukinię ala schabowe

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmm.... nigdy nie jadałam, wygląda pysznie!!!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetycznie wygląda, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat mam cukinie do zuzycia :) Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam w ogrodzie jeszcze z kilka kilogramów ;)

      Usuń
  10. Nigdy takiej nie jadłam, ale cukinię bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda i pewnie tak też smakuje ;) . Przepis zapisany ;) .

    OdpowiedzUsuń
  12. Z takim ziarnem każda zupa będzie pyszna. Swoją drogą, jeszcze czegoś takiego nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę właśnie żeby zrobić też zupę serową i dosypać ziarenek.

      Usuń
  13. Uwielbiam krem cukiniowy, robię go obowiązkowo każdego lata, a do tego kluseczki ziemniaczane i jestem w niebie. Szkoda, że moja rodzina nie gustuje w takiej kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki ziemniaczane do tego, świetny pomysł.

      Usuń
  14. Moja babcia kiedyś robiła takie kremy, bardziej wolę krem pomidorowy niż cukiniowy...

    Zapraszam na nowy post ;3 http://szuszunia-photography.blogspot.com/2014/08/szyszunia-travels-szlakiem-pogorii.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kremu pomidorowego nie jadłam, ale zupkę lubię.

      Usuń
  15. zapiszę i wypróbuję, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam zupę z cukinii :) Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z tymi prażonymi ziarnami musi być przepyszna, aż zgłodniałam na samą myśl ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowicie się prezentuje. Kolejny przepis z cukinią ; )
    Uwielbiam cukinie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham krem z cukini choć robię inną wersję, bo podaję z pestkami z dyni i mini mozarellą.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.