środa, 13 sierpnia 2014

Placki ziemniaczano-kabaczkowe

Mój mały ogród bujnie wydaje z siebie plony: fasolka, ogórki, cukinia, kabaczki. Dlatego obiady letnie urozmaicam tymi właśnie warzywami i na dziś przepis na Placki ziemniaczano-kabaczkowe.



Składniki:

- 3 ziemniaki
- 1/2 kabaczka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- mąka pszenna
- sól, pieprz, suszone zioła (u mnie bazylia i tymianek)


Przygotowanie:

Kabaczek rozcinam na pół i wydrążam nasiona. Obieram resztę warzyw. Wszystko dokładnie ucieramy, ja wykorzystałam do tego robot kuchenny. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Smażę na oleju.


 Dobrze smakują z dodatkiem świeżych warzyw oraz z jogurtem naturalnym.



Przepis bierze udział w Wyzwaniu blogowym "Letni jadłospis".

http://www.goodtotry.pl/2014/07/wyzwanie-blogowe-letni-jadospis-z-good.html

Jadacie takie placki czy tylko tradycyjnie ziemniaczane?

31 komentarzy:

  1. To coś dla mnie - świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem robię tez z samej cukinii takie placki, wtedy wychodzą zielone.

      Usuń
  2. super,dziś wykorzystam twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam warzywa ^^
    Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka, moja mama ostatnio zrobiła, kabaczka ale schabowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robię, w ogóle u mnie ostatnio tylko cukinia i kabaczek, tylko forma różna.

      Usuń
  6. Super przepis. Chętnie go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam placki ziemniaczane, ale z takimi dodatkami jeszcze nie probowalam.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto czasem pokombinować w kuchni.

      Usuń
  8. pyszności ;) dawno nic takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich placuszków jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł, ja placki uwielbiam, ale jadam z raz w roku, bo nie smażę nic na oleju ;] Unikam ciężkich potraw, a placki dla mnie takie są ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sporo rzeczy smażonych na oleju rzepakowym. Zawsze po smażeniu od razu wszystko wykładam na ręcznik papierowy, to zawsze sporo oleju w niego wsiąknie.

      Usuń
  11. ooo super pomysł, my ostatnio robiliśmy ziemniaczano-brokułowe. Też wyszły przesmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takiej wersji jeszcze nie jadłam, a czasem brokuł mi zalegał i nie miałam na niego pomysłu ;)

      Usuń
  12. Uwielbiam placki wszelkiej maści :) Ziemniaczane jadam od kiedy pamiętam. Lubie i z cukinią i z jabłkami, z cebulką. w ogóle placki to moja słabość.

    OdpowiedzUsuń
  13. O! już wiem co dziś na obiad :) uwielbiam te placki , babcia je zawsze robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki fajny pomysł - w sumie do placków można każde warzywo tak przemycić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się da więc3ej ziemniaków, to nawet smaku wiele się nie zmienia. Ale z samych kabaczków też są pyszne.

      Usuń
  15. Podsunęłaś mi super pomysł, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja ostatnio jadłam placki z... cukinii! I, o dziwo, były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, nie jadłam jeszcze takich placków ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.