niedziela, 11 listopada 2012

Miodowe bułeczki z jabłkami - przepis.

Dziś zaprezentuję Wam pyszne śniadanko, czyli MIODOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI.
 
 


Przepis został zapożyczony z bloga: Izioni pyszne smaki

Skład:

 

- 15 dag margaryny
- 1/2 kg mąki (weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu - u mnie Miód spadziowy z serii "Polskie Miody" od CD Miody
 

- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka


 
Przygotowanie:
 
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz miękką margarynę posiekać razem i rozetrzeć tak jak kruszonkę.
Do tego dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
 
 
W osobnej misce najlepiej mikserem zmiksować resztę składników, czyli jajka, mleko i miód.
 
 
Następnie połączyć wszystko ze sobą i zagnieść ciasto. Jeśli jest bardzo klejące można jeszcze dodać trochę mąki. Odstawić na pół godziny.
 

Następnie ciasto rozciągnąć na stolnicy, tak by miało grubość około 1,5-2,0 cm i wykroić okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
 

Piekłam je około 15 min w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C.
Można je jeść bez niczego lub z dodatkiem dżemu. Ja użyłam malinowego.
 
 
 
Do przygotowania bułeczek użyłam Miodu spadziowego od CD miody, których znajdziecie również na FB TUTAJ. Zachęcam do polubienia.
 
 
 
 


A jakie domowe słodkości gościły ostatnio u Was w domu?

15 komentarzy:

  1. jednak i u Ciebie bułeczki czasami goszczą na stole z rana :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię takie słodkości, tylko nie zawsze się zmoblizuję.

      Usuń
  2. Pyszniutko wygląda:) I prosty przepis, spróbuję!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:) lubie takie nieskomplikowane przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie takie upiec :) super przepis i wygląda na łatwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mam teraz ochote na takie bułeczki! Na pewno wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły cudnie, dziękuję za wykorzystanie przepisu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skorzystam z Twojego przepisu w tym tygodniu, a w weekend zaskoczę mojego lubego umiejętnościami kulinarnymi :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Miraga ale kusisz... Wyglądają super, na pewno muszą być boskie w smaku. Chyba skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty, fajny przepis, zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię jabłek w takich dużych kosteczkach :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można pokroić drobniej albo nie dodawać wcale.

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.