niedziela, 4 listopada 2012

Ósmy Cud Świata - herbata od Skworcu.pl

Dzisiaj herbatkowo. Od firmy SMAK-COM Jan Skworc otrzymałam herbatę o ciekawej nazwie:
 
 
 



Czytamy na stronie Skworcu.pl:
 
Ósmy Cud Świata to doskonała w smaku mieszanka najlepszych, wysokogatunkowych herbat (zielonej, białej i żółtej). Jej niesamowity, egzotyczny smak zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Cena: 6,95zł
Waga: 50g

 
 
 
Skład:

 - herbata zielona China Sencha,
 - Gunpowder,
 - En Shi Yu Lu,
 - Jade Rings,
 - żółta herbata Huang Ciao,
 - biała herbata Shou Mei,
 - pestki granatu,
 - kawałki jabłka i brzoskwini,
 - aromat
 

Właściwości zielonej herbaty:
  • Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
  • Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
  • Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
  • Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
  • Wzmacnia zęby i kości.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Hamuje procesy starzenia.
  • Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
  • Chroni przed wirusami i grypą.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Neutralizuje nikotynę.
  • Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
  
  


Sposób parzenia:
Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 3-4 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca,  gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.


 

 
Moja opinia:

Pierwsze co czujemy po otwarciu torebki z herbatą, to jej aromat, głównie brzoskiwniowy. Bardzo słodziutki. Jest to herbata liściasta. Zauważyłam również w mieszance kawałki brzoskwini, jabłka i małe pączki.
Główny smak herbaty, to oczywiście wyczuwalna zielona herbata. Jednak dzięki dodatkom innych herbat jest bardziej łagodna w smaku. Naprawdę mi zasmakowała, a piękny aromat umila mi tą chwilę.
Zdrowe i dobre.
 
Więcej herbat i innych produktów Skworcu.pl znajdziecie TUTAJ.
 


A jakie Wy obecnie herbaty polecacie?
 

11 komentarzy:

  1. Smakowita ta Twoja herbatka:) ja również polecam herbaty Skworcu mają ciekawe i niespotykane smaki. Oraz herbatkę malina z kardamonem dostępną w Biedronce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi również smakują. ta zapewne nazwę swoją bierze z tego,że naprawdę jest cudem świata
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zieloną herbatę, a ta brzmi naprawdę smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za takimi herbatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam herbaty.
    Zwłaszcza zieloną z pigwą lub ananasem.

    U mnie jest fajny sklep, herbaciarnia. Kupiłam tam jakiś czas temu pyszne herbaty.
    Najlepsza była "truskawki w rumie". Chyba jakaś czarna i miała truskawkowy posmak. Cudowna. I takie różowe serduszka w niej "pływały" <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubie takich liściastych herbat, kiedyś sobie zaparzyłam taką z poziomką i musiałam wylać.
    Możliwe, że nie umiem robić tego jak należy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W kuchni potykam się o herbaty :) Szczególnie zielone, także pewnie będę szukała też tej aby powiększyć kolekcję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. tak sobie siedzę i zastanawiam się co robią pozostałe cuda świata.. ;) oczywiście żartuję, ja kocham herbatę minutkę i zieloną sagę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ma świetną nazwę ta herbatka <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.