Dziś na zakończenie u mnie sezonu kabaczkowo-cukiniowego przepis na pasztet z cukinii oczywiście bez mięska.
Składniki:
- 2 szklanki cukinii
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jaja
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jaja
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczka tymianku
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku. Do tego marchew i ser żółty również starte na tarce. Cebulkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wszystko dociskam.
Pieczemy przez około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Mi taki warzywny pasztet smakował do pieczywa z dodatkiem chrzanu lub musztardy.
A może Wy polecacie jakieś takie warzywne paszteto-pieczenie?
nigdy takiego pasztetu nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMoi rodzice mieli tylko podejrzenie, że jest bez mięsa, ale nie wiedzieli z czego jest ;)
Usuńciekawy przepis i z pewnością bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakoś tak wyszedł.
UsuńCiekawy przepis, nigdy takiego pasztetu nie miałam okazji kosztować :)
OdpowiedzUsuńU mnie zagości pewnie nie raz.
UsuńChętnie bym spróbowała takiego paszteciku :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiego rarytasu :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale myślę, że posmakowałby mi :)
OdpowiedzUsuńinspirujesz:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety z warzyw. To miła odmiana i doskonały smak:)
OdpowiedzUsuńTo chyba warzywny mój pierwszy. Chcę zrobić za niedługo z ciecierzycy.
UsuńNiesamowicie wygląda i zapewne tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczny.
Usuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńSzok - myślałam, że to ciastko;).
OdpowiedzUsuńJakiś keksik na deser też by się przydał. A jeśli chodzi akurat o ciasto cukiniowe to przepis TUTAJ.
Usuń.
Przepis zapisuję do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńNie jadłam, wykorzystam ten przepis. :-)
OdpowiedzUsuńOoo :) Bardzo ciekawy przepis :D Chętnie sama wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKiedys robiłam z selera ,Z cukini pewnie też jest smaczny,muszę wyprobowac
OdpowiedzUsuńA u mnie seler w kuchni to rzadkość.
Usuńsmacznie wygląda , jeszcze nigdy takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuń