Co pewien czas w mojej kuchni pojawiają się owoce znane jako Jagody Goji. Jest to jeden z produktów mający nadać mojej kuchni bardziej zdrowy charakter. Są w postaci suszonej. Ich zaletą jest szereg właściwości prozdrowotnych, zawierają bardzo dużo witamin i minerałów.
Ja upodobałam sobie stosowanie jagód Goji w różnych deserach, choć można je dodawać do innych dań: do zup, do dań z ryżem, a nawet przyprawianych na ostro. Są też świetnym dodatkiem na śniadanie, wystarczy garść wrzucić do naturalnego jogurtu lub musli z mlekiem. Nadają się również do domowych orkiszowych batonów. Jak poszperacie, to znajdziecie na moim blogu przepisy na nie.
Ostatnio zasmakowały mi jako dodatek do ciast w postaci karmelizowanej. Świetnie przypasowały do kefirowego ciasta ze śliwkami. Cukier wydobył z nich słodki posmak. Pasują też do lodów, ale ze względu na ostatnie przeziębienia w naszym domu, mamy przerwę lodową.
Karmelizowałam je kilka minut z dodatkiem wody i cukru, polecam do tego przede wszystkim brązowy cukier trzcinowy.
Moje jagody Goji pochodzą ze sklepu jagodygoji.info. Tam też istnieje możliwość ich zamówienia.
Mają mieć
działanie odmładzające, witalne i przedłużające życie. Czy naprawdę
jagody Goji to eliksir młodości? Tego nie wiem, ale mi zasmakowały,
zwłaszcza te karmelizowane. Myślę, że każdy może znaleźć dla nich dobre zastosowanie.
A Wy do czego używacie czerwonych diamentów?
- taką też nazwę czasem mają ;)
musiałabym spróbować, bo mnie zaciekawiłaś
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że już wszyscy znają Jagody Goji.
UsuńPierwszy raz o nich słyszę.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze suszonych Jagód Goji. Zaciekawiłaś mnie bardzo :)
OdpowiedzUsuńPolecam do deserów.
UsuńJadłam ale dosyć dawno. Fajne określenie - czerwone diamenty :)
OdpowiedzUsuńPewnie jakiś promotor wymyślił, ale brzmi przyjemnie ;)
UsuńNigdy nie jadłam jagód goji :) Jestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńDużo słyszałam o zaletach zdrowotnych jagód goji, ale szczerze mówiąc nigdy ich nie próbowałam. Chyba muszę to zmienić i koniecznie spróbować tych zdrowych jagódek :-)
OdpowiedzUsuńPoczytać o nich można sporo.
Usuńna pewno świetnie radzisz sobie w kuchni, to widać po Twoich wypiekach, jagody goji dodawałam do owsianki lub jogurtu.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Raczej za świetną kucharkę to się nie uważam, wiele rzeczy nie umiem.
UsuńSmacznie wygląda.Uwielbiam takie coś.
OdpowiedzUsuń_(░(¯`:´¯)░)DZIEŃ DOBRY
_(░(¯ `•.|/.•´¯)░)
(░(¯ `•.(█).•´¯)░░(¯`:´¯)░)
_(░(_.•´/|`•._)(¯ `•.|/.•´¯)░)
____(░(_.:._).░(¯ `•.(█).•´¯)░)
__(░(¯`:´¯)░░(_.•´/|`•._)░)
(░(¯ `•.|/.•´¯)░░(_.:._)░)
(░(¯ `•.(█).•´¯)░..
(░(_.•´/|`•._)░
___(░(_.:._)`` _
♥ ¯~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~
♥~♥POZDRAWIAM.
Ale smakowitości...nigdy wcześniej ich nie widziałam
OdpowiedzUsuńNo co Wy dziewczyny, ja już z 2 lata wcinam ;)
Usuńod czasu do czasu oczywiście
Jagód Goi nigdy nie używałam w kuchni, za to często sięgam po suszoną żurawinę.
OdpowiedzUsuńOj żurawinę to mogę jeść garściami.
UsuńJadłam suszone, ale mi nie smakowały. Myślę, że w postaci karmelizowanej bym je bardziej polubiła:)
OdpowiedzUsuńKarmelizowane są słodziutkie, reszta smaków już nie jest tak wyraźna.
Usuńalez bym zjadła takie ciacho! :)
OdpowiedzUsuńJa też, u mnie ekspresowo takie znika.
UsuńLubię i to bardzo :) Najczęściej dodaję do owsianki, jaglanki czy koktajli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) uroczy blog
Owsianki to mój mąż jada, muszę mu dosypać.
Usuńjak tu smakowicie :) lubię takie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMam teraz chętkę na pieczone jabłka z Jagodami Goji, ale czasu mi brakuje dosłownie na wszystko.
Usuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńciekawe, i takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńdużo zalet
UsuńSłyszałam o nich i jestem ciekawa ich smaku ;)
OdpowiedzUsuńW smaku znaleźć można kilka nut od słodkości do lekkiej cierpkości ;)
UsuńDlatego nadają się do tak wielu potraw.
polecam
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jadam je w owsiance albo wrzucam trochę do herbaty ,gdy napęcznieją wyjadam łyżeczką
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z tą herbatą.
Usuńlubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie zawitały do mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuń