piątek, 26 września 2014

Pasta z kurczaka ze słonecznikiem

U mnie dość często zostaje mięso z kurczaka po ugotowaniu zupy. Mój sposób na jego wykorzystanie to zrobienie specjalnej pasty na kanapki, tym razem będzie to pasta z kurczaka ze słonecznikiem.


Składniki:

- mięso ugotowane z kurczaka (u mnie z rosołu)
- sól, pieprz, słodka czerwona zmielona papryka 
- prażone ziarna Euforia Ziarenkowo (słonecznik, dynia, konopie siewne)
 

Przygotowanie:

Mięso oddzielam od kości i chrząstek. Dodaje przyprawy i 1-2 łyżki prażonych ziaren. Wszystko miksuję w blenderze na pastę i gotowe. Kanapeczki można posypać dodatkowo słonecznikiem i pestkami z dyni.




Polecacie jakieś domowe pasty na kanapki?

44 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) ja wczoraj robiłam pastę z tuńczykiem, ciecierzycą i pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie wygląda, ja ostatnio robiłam Hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak i słonecznik? Brzmi świetnie. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tak, ziarenka dodają trochę wartości tej paście.

      Usuń
  5. Ja przeważnie robię pasty z serem białym i rybą :) Z taką się pierwszy raz spotykam i myślę, że takie połączenie musi być smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rybką już dawno nie robiłam, ale też lubię.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja tam wolę tradycyjną z jakąś rybką i cebulką :D

      http://szyszunia-life.blogspot.com/

      Usuń
    2. O tak z rybką, cebulką i jakiem tez uwielbiam.

      Usuń
  7. Wygląda pysznie i z pewnością tak też smakuje ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak jeszcze nie wykorzystywałam mięska,może dlatego,że synek z mężem zaraz je pochłaniają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat często brakuje na nie chętnych.

      Usuń
  9. Oj, zjadłabym taką kanapeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię słonecznika pod taką postacią ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie pasty na kanapki, Twoja NA PEWNO JEST SMACZNA

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na pastę. Nigdy nie jadłam takiej ze słonecznikiem, czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziarenka sa pyszne i jak widzę maja szerokie zastosowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, można je użyć na wiele sposobów.

      Usuń
  14. fajny pomysł na wykorzystanie mięs,a musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja wielbię wszelkie pasty na bazie twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twaróg też lubię z cebulką lub szczypiorkiem.

      Usuń
  16. Przyznam że nigdy tego typu pasty nie robiłam - koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pasty kanapkowe, podoba mi się Twój przepis i świetny pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę wypróbować, brzmi smakowicie ;) My obecnie na etapie past z ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pasta wygląda smakowicie :) aż chyba pod gapie przepis i zrobię ;)

    Smakowita :)


    http://blogowszystkimevi.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  20. a co do past to u mnie króluje jajeczna :) z boczkiem ;p
    Jaja gotuje rozdrabniam w blenderze z majonezem
    boczek kroje w małą kosteczkę podsmażam na oliwie odsączam z nadmiaru oliwy dodaje do pasty mieszam i gotowe ;) Polecam :) jak ktoś nie liczy kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż mi ślinka pociekła. Rzadko gotuję rosół, ale dla tej pasty chyba zrobię wyjątek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.