wtorek, 16 września 2014

Baton Cynamonowy Raj

Co jakiś czas robię domowe batony z płatków i ziaren. Tym razem będzie to Baton Cynamonowy Raj.



Składniki:

- mieszanka musli bazująca na płatkach owsianych
- rodzynki
- 1 łyżka miodu
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 3 jajka
- prażone ziarna Cynamonowy Raj Ziarenkowo (prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki)

Przygotowanie:

Płatki i rodzynki moczę w mleku. Po odsączeniu wrzucam do miski wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszam. Taką masę przekładam do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. 




Polecam taką domową przekąskę. Robicie?

35 komentarzy:

  1. Ja nie przepadam za tego typu batonikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest coś dla mnie! muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze w nich jest to, że sami decydujemy jakie dodać dodatki.

      Usuń
  3. Ja czasem robię domowe batony. Moja rodzina bardzo je lubi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moja córka tego nie chciała jeść, chyba płatki owsiane jej przeszkadzały. Ale za to mąż spakował sobie je do pracy.

      Usuń
  4. Wygląda na łatwe w przyrządzeniu - muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to na pewno jest smaczne i bardzo syte

    OdpowiedzUsuń
  6. pewnie nigdy nie znaalzłabym w sklepie takiej mieszanki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. takie batoniki to świetne rozwiązanie na przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spakować w woreczek i mamy na wynos ;)

      Usuń
  8. Wygląda super. Niestety nie robiłam nigdy czegoś takiego i obawiam się że raczej nie odważę się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo proste i chyba nie mogą nie wyjść. No i to nie ciasto, więc nie oklapnie.

      Usuń
  9. Z pewnością wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio robiłam takie "zdrowe" ciesteczka z dużą ilością orzechów itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na wykorzystanie ziarenek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarenka to prawie wszędzie uda się "upchać".

      Usuń
  13. Smacznie wygląda :) Ale ja bym sobie odpuściła cynamon, bo nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam takiego batona, ale chętnie bym wszamała bo nie jem słodyczy a taka przekąska to samo zdrowie :) Dzisiaj zmajstruje coś z produktów, które mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie w ten sposób robię takie domowe batoniki, robię domowy przegląd produktów.

      Usuń
  15. Wygląda bardzo pysznie, a ja nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia takiego domowego batona ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.