sobota, 26 stycznia 2013

Domowy smalec z cebulką - przepis.

Ostatnio mąż kupił trochę słoninki, by wywiesić za okno dla sikorek. I tak skóra z częścią słoniny trafiła za okno. Sikorki jedzą, a nasza córeczka z ciekawością je obserwuje.
A reszta słoniny trafiła do garnka. I tak powstała okazja do zrobienia
Domowego smalcu z cebulką.


Składniki:

- słonina
- cebula
- pieprz czarny ziarnisty


- sól ziołowa


Przyprawy pochodzą od Skworcu.com.pl

Przygotowanie:

Kroimy słoninę w drobną kostkę. Wytapiamy ją około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy sól ziołową, świezo zmielony pieprz i majeranek. 


Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i zasmażamy do zarumienienia. 


Zostawiamy do ostygnięcia, a nastepnie przekładamy do słoiczka.
Trzymamy w lodówce.

I w taki szybki sposób otrzymujemy smarowidło na kanapki. Zrobiłam specjalnie dla mojego męża. :)


A co u Was dobrego na kanapki?
Może trochę zdrowiej?

18 komentarzy:

  1. Moja babcia robi najlepszy smalec ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić:)
    JA robię z cebulką, czosnkiem i jabłkiem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałam żeby dodać jabłuszko, ale maż boi się każdej zmiany w potrawach :)

      Usuń
  3. mniam uwielbiam smalec z cebulką i do tego jeszcze ogórki :) pyszchota!!

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mam robi dobry smalec domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeeeej jak ja kocham dobry smalczyk ze świeżym chlebem....mmmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię to moja mama robiła czasami jeszcze z kiełbaską

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię smalcu , trudno mi dogodzic :D hehe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Osobiście nie lubię, ale mój mąż przepada za pajdą świeżego chleba i takim smalczykiem, do tego obowiązkowo ogórek kiszony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś nawet siłą nie dało mi się wepchnąć smalcu, a obecnie uwielbiam. Jeszcze z ogóreczkiem kiszonym, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dowiedziałam się dopiero niedawno o nich, ale sa pyszne a poza tym nie zawierają cukru i to czuć bo nie sa bardzo słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja wolę wersję bez skwarków, wolę czysty smalec ze zmieloną cebulką i kiełbaską. Taki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na miejscu Twojego męża za to smarowidełko, codziennie rano obcałowywałbym rączki, które to cudeńko wyczarowały.
    Ja znam wersję z cebulką i jabłkami. Też pycha! Zwłaszcza ze świeżym chlebkiem i ogóreczkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)
      Chyba następnym razem zrobię z jabłkiem.

      Usuń
  13. ja zamiast kroić mielę słoninę i dodaję majeranek, pieprz sól, czosnek , kawałek jabłka i to co najlepsze uprażone pestki dyni. polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.