Ostatnio mąż kupił trochę słoninki, by wywiesić za okno dla sikorek. I tak skóra z częścią słoniny trafiła za okno. Sikorki jedzą, a nasza córeczka z ciekawością je obserwuje.
A reszta słoniny trafiła do garnka. I tak powstała okazja do zrobienia
Domowego smalcu z cebulką.
Składniki:
- słonina
- cebula
- pieprz czarny ziarnisty
- sól ziołowa
Przygotowanie:
Kroimy słoninę w drobną kostkę. Wytapiamy ją około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy sól ziołową, świezo zmielony pieprz i majeranek.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i zasmażamy do zarumienienia.
Zostawiamy do ostygnięcia, a nastepnie przekładamy do słoiczka.
Trzymamy w lodówce.
Trzymamy w lodówce.
I w taki szybki sposób otrzymujemy smarowidło na kanapki. Zrobiłam specjalnie dla mojego męża. :)
A co u Was dobrego na kanapki?
Może trochę zdrowiej?
U nas też dzisiaj smalec :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi najlepszy smalec ;D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńJA robię z cebulką, czosnkiem i jabłkiem:D
Też myślałam żeby dodać jabłuszko, ale maż boi się każdej zmiany w potrawach :)
UsuńA ja nie lubię;(
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam smalec z cebulką i do tego jeszcze ogórki :) pyszchota!!
OdpowiedzUsuńmoja mam robi dobry smalec domowy:)
OdpowiedzUsuńJeeeej jak ja kocham dobry smalczyk ze świeżym chlebem....mmmmniam!
OdpowiedzUsuńLubię to moja mama robiła czasami jeszcze z kiełbaską
OdpowiedzUsuńOsobiście nie lubię, ale mój mąż przepada za pajdą świeżego chleba i takim smalczykiem, do tego obowiązkowo ogórek kiszony.
OdpowiedzUsuńKiedyś nawet siłą nie dało mi się wepchnąć smalcu, a obecnie uwielbiam. Jeszcze z ogóreczkiem kiszonym, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńJa dowiedziałam się dopiero niedawno o nich, ale sa pyszne a poza tym nie zawierają cukru i to czuć bo nie sa bardzo słodkie:)
OdpowiedzUsuńja wolę wersję bez skwarków, wolę czysty smalec ze zmieloną cebulką i kiełbaską. Taki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNa miejscu Twojego męża za to smarowidełko, codziennie rano obcałowywałbym rączki, które to cudeńko wyczarowały.
OdpowiedzUsuńJa znam wersję z cebulką i jabłkami. Też pycha! Zwłaszcza ze świeżym chlebkiem i ogóreczkiem.
Bardzo mi miło :)
UsuńChyba następnym razem zrobię z jabłkiem.
Pycha z gorącą herbatką
OdpowiedzUsuńja zamiast kroić mielę słoninę i dodaję majeranek, pieprz sól, czosnek , kawałek jabłka i to co najlepsze uprażone pestki dyni. polecam
OdpowiedzUsuń