poniedziałek, 21 stycznia 2013

Makaron z chińską przyprawą.

Moja propozycja na obiad to Makaron z mięsem, warzywami z dodatkiem przyprawy chińskiej i grzybów mun.








Składniki:

- mięso wieprzowe (u mnie karkówka)
- 1 łyżka jogurtu
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- makaron instant
-  mrożona chińska mieszanka warzyw  (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej (sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian).
- 20g suszonych grzybów Mun


- pieprz czarny ziarnisty
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- chilli zielone jalapeno

- sól

Przyprawy i grzyby Mun pochodzą od Skworcu.com.pl



Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego jogurt i 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie też moczymy suszone grzyby mun w wodzie.

Obsmażamy mięso na patelnie. Osobno podsmażam cebulkę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję do sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę pod przykryciem. Dodaję około pół opakowania mrożonej mieszanki warzyw. I dalej duszę pod przykryciem.


Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie dodaję makaron i zasmażam tak wszystko około 5 min.


Danie szybkie i proste, no i z nutą chińską.


Ktoś z Was przyrządza może prawdziwą chińszczyznę? Pochwalcie się.

4 komentarze:

  1. ja robię i lubię ale to jest moja chińszczyzna ;) raczej do prawdziwej dużo jej brakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam hinszczyzne, no normalnie jak to zobaczylam to jutro u mnie zaserwuje twoje danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Chińska restauracja jest moja ulubioną :D Bardzo lubie tę kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no u mnie tylko chińska zupka z torebki :-)normalnie wstyd, muszę się zabrać za siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.