Moja propozycja na obiad to Makaron z mięsem, warzywami z dodatkiem przyprawy chińskiej i grzybów mun.
- mięso wieprzowe (u mnie karkówka)
- 1 łyżka jogurtu
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- makaron instant
- mrożona chińska mieszanka warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej (sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian).
- 20g suszonych grzybów Mun
- pieprz czarny ziarnisty
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- chilli zielone jalapeno
- sól
Przyprawy i grzyby Mun pochodzą od Skworcu.com.pl
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego jogurt i 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie też moczymy suszone grzyby mun w wodzie.
Obsmażamy mięso na patelnie. Osobno podsmażam cebulkę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję do sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę pod przykryciem. Dodaję około pół opakowania mrożonej mieszanki warzyw. I dalej duszę pod przykryciem.
Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie dodaję makaron i zasmażam tak wszystko około 5 min.
Danie szybkie i proste, no i z nutą chińską.
ja robię i lubię ale to jest moja chińszczyzna ;) raczej do prawdziwej dużo jej brakuje:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam hinszczyzne, no normalnie jak to zobaczylam to jutro u mnie zaserwuje twoje danie
OdpowiedzUsuńChińska restauracja jest moja ulubioną :D Bardzo lubie tę kuchnię :)
OdpowiedzUsuńno u mnie tylko chińska zupka z torebki :-)normalnie wstyd, muszę się zabrać za siebie :-)
OdpowiedzUsuń