Firma Zielony Nurt jakiś czas temu obdarowała mnie jednym ze swoich produktów:
Olej Lniany Złoty Oliwin
Informacja o produkcie:
PRODUKCJA I CECHY:OLEJ LNIANY tłoczony na zimno posiada żółty kolor , lekko orzechowy smak oraz charakterystyczny dla niego zapach. Produkowany jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany lnu złotego OLIWIN które zawierają odpowiedni skład i zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę , światło oraz dostęp tlenu. Dla tego aby ich nie zniszczyć OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN musi być tłoczony na zimno, w specjalnie zaprojektowanych prasach, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 40° stopni Celsjusza. Oprócz tego należy przestrzegać reżimu przechowania i dystrybucji oleju lnianego mianowicie winno się przechowywać olej lniany w ciemnych szklanych butelkach, szczelnie zakręconych w temperaturze 5-10° stopni Celsjuszach.
Istnieje długa lista powodów dla których każdy powinien zażywać olej lniany. Możemy zaobserwować że ogólnie jakość naszych diet i stan naszego zdrowia pogarsza się. OLEJ LNIANY odznacza się bardzo korzystnym działaniem w wielu obszarach.
Cena: 16,00zł
Pojemność: 250ml
Producent: Zielony Nurt Produkcja Zdrowej żywności
Moja opinia:
Ja użyłam go najpierw do przygotowania z jego użyciem pasty serowo-olejowej. Miksuję te 2 składniki przez około 5 minut, co powoduje, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie, przez co jest łatwo i szybko przyswajalny w układzie pokarmowym, oraz transportowany we krwi i limfie.
Tu wykorzystana do placków ziemniaczanych.
Tu wykorzystana do placków ziemniaczanych.
No i świetnie się nadaje do wszelkiego rodzaju sałatek ze świeżych warzyw, czy z serem fetą.
Ma świetny złocisty kolor. Jest łagodny w smaku, więc nie zakłóca nuty smakowej potrawy, a jego walory prozdrowotne zachęcają jak najbardziej mnie do jego stosowania.
Lubię ostatnio eksperymentować w kuchni z różnymi olejami, nie ma to jak oleje roślinne.
Lubię ostatnio eksperymentować w kuchni z różnymi olejami, nie ma to jak oleje roślinne.
Cały asortyment Zielonego Nurtu znajdziecie TUTAJ.
A jak u Was? Stosujecie na co dzień oleje roślinne w kuchni?
bardzo fajny jest ten olej :)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to wcierka :P
OdpowiedzUsuńHehe... Ja mam już chyba zbyt wiele kosmetyków, więc wszelkie oleje jadalne wykorzystuję tylko w kuchni. :)
Usuńo lnie wiem wszystko pisalam z niego mgr kiedys ;) polecam len pod kazda postacia
OdpowiedzUsuńtez sadzilam ze to wcierka ;)
OdpowiedzUsuńale napewno ciekawie sprawdza sie w kuchni
x
x
x