Dziś pokażę Wam mój ostatni wypiek o ciekawej nazwie:
Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami
Przepis wyszukany na jednym z blogów. Szukałam prostego ciasta z kakao i znalazłam.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
(u mnie Surowe Kakao SuroVital ze sklepu Zielony Żuczek)
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
(u mnie Surowe Kakao SuroVital ze sklepu Zielony Żuczek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka
Reszta przepisu na blogu Kulinarne spotkania TUTAJ.
Ciasto robi się szybko i bardzo prosto.
Dzięki Surowemu Kakao SuroVital otrzymałam bardzo fajny smak.
Mogę polecić to ciasto każdemu kto szybko chce mieć coś dobrego do kawki lub herbatki.
A jakie smakołyki Wy ostatnio upiekłyście? Ja teraz myślę co by tu zrobić na święta. Może jakiś mały mazurek powstanie.
o wow, ale pyszne, i kto tu robi smaka z rana ;)
OdpowiedzUsuńczym sie rozni surowe kakao od takiego ze sklepu?
OdpowiedzUsuńTo raczej kwestia nazwy. Ja akurat użyłam sproszkowane ziarno kakao odmiany Criollo. Poza tym jest to produkt z certyfikatem EKO.
UsuńNo a ja właśnie kawkę pije, tyle że bez ciacha....:P
OdpowiedzUsuńTaki salceson to ja lubię:-)
OdpowiedzUsuńNo ja innego nie jadam :)
UsuńoOO taki salceson to i ja bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńCiasto i nazwa są zachęcające . Napewno wypróbuję mniammm :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam to ciasto,lecz już dosyć dawno :)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam chętnych na moje wiosenne rozdanie /Gatta/ :)
o ja salceson często robię i bardzo lubimy wszyscy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMnie zielony żuczek obiecał i nie dotrzymał słowa :(
U mnie nie było żadnych problemów.
UsuńNiesłowny człowiek, każe wybrać produkty, a później nie odpowiada na list. Tak się nie traktuje potencjalnych klientów.
UsuńPrzerabiałam już to przy innych współpracach :/
UsuńWygląda apetycznie i nie brzmi zbyt skomplikowanie.
OdpowiedzUsuńChyba spróbuje zrobić :)
Chyba nie może nie wyjść :)
UsuńMoja mama robi przepyszny salceson z jabłkami i w dodatku wygląda bardzo podobnie jak Twój :)
OdpowiedzUsuńnapewno zrobie ta ciasto!
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie!
dzis u mnie post o rozswietlaczach,zapraszam :))
x
x
x
Dodaje do ulubionych przepisów :)
OdpowiedzUsuńAle tytuł... pomyślałam sobie: no nie... salceson na blogu reklamować? hihi
OdpowiedzUsuńJakie piękne i smakowite..
OdpowiedzUsuńSmakowity ten salcesonik :) he he
OdpowiedzUsuńMoja teściowa często go piecze na zmianę z Zebrą.
OdpowiedzUsuńA to kakao strasznie jasne, ciekawe czy to dlatego, że surowe.
Taka odmiana podobno.
Usuńpamiętam to ciasto z dzieciństwa ale jakoś za nim nie przepadam mimo że wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńMi zasmakowało.
UsuńO tak *-* no i chyba spróbuję zrobić, smacznie wygląda!;) Zrobiłam Pancake wg Twojego pomysłu i się udało ,więc czemu nie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje mini kucharzenie kogoś również inspiruje.
Usuń