czwartek, 7 marca 2013

Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym - przepis.

Niedawno na pierwsze danie była u nas:
Zupa - Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym



Składniki:
- marchew, pietruszka,cebula
- olej
- sól, pieprz
- imbir mielony
- kostka rosołowa
- natka pietruszki
- śmietanka
- groszki ptysiowe (u mnie od Brześć)

Przygotowanie:
Zasmażam drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodaję pokrojone w plastry marchew i pietruszkę. Dolewam wody, dodaję sól, pieprz, imbir mielony do smaku i duszę do miękkości. Pod koniec dodaję kostkę rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Zagotowuję i zostawiam do wystygnięcia.
Wtedy wszystko miksuję i do tak powstałego kremu dodaję śmietankę. Posypuję natką pietruszki. No i na koniec wrzucam groszki ptysiowe.

Jak widzicie jadła również moja córeczka, choć jej to najbardziej smakowały oczywiście groszki ptysiowe. Są one lekko słonawe, trochę chrupkie. Ale po namoczeniu też szybko miękną. Bardzo fajnie się prezentują i smakują w takiej zupie krem.


Więcej informacji o firmie Brześć i ich wyrobach znajdziecie TUTAJ.

Są również na FB TUTAJ.

A Wy do czego polecacie taki dodatek, jakim są groszki ptysiowe?

9 komentarzy:

  1. oj nie wiem czy skusiąłbym się na to-nie przepadam za marchwią ale dla dziecka to najlepsze danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ją właśnie głównie myśląc o mojej córci.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy-kremy, moja ulubiona to brokułowa :) Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maluszek jak wcina :) Pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No groszki ptysiowe najbardziej ją zachęciły do jedzenia :)

      Usuń
  4. groszek ptysiowy dawno nie jadlam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto marchewkowe lubię, ale taki krem,,,hmmm ciekawe, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super - kolor zachęca do zjedzenia :) a jak smak - jest słodka czy raczej nie ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.