W związku z otrzymaną paczuszką od firmy ODRA i jej zawartością, postanowiłam zrobić:
TORT CHAŁWOWY.
Przepis na masę chałwową pochodzi ze strony internetowej kotlet.tv, ale oczywiście został trochę przeze mnie zmodyfikowany. Poza tym okazało się, że mój krem nie chciał zgęstnieć, więc musiałam dodać dodatkowo żelatynę. Wina chyba leżała po stronie budyniu, który nie chciał ładnie zgęstnieć.
Składniki:
- biszkopt do tortów (oczywiście upiekłam sama)
- 1 kostka masła
- 1,5 budyniu wystudzonego (u mnie śmietankowy)
- 400 g chałwy (u mnie cztery CHAŁWY o smaku waniliowym Odra, TUTAJ strona www
)
- wiórki kokosowe
- cukier waniliowy
- żelatyna spożywczy
- orzechy.
Przygotowanie masy:
Masło miękkie ucieram , dodaję cukier z wanilią oraz stopniowo przestudzony (całkowicie) budyń. Miksuję aż będzie gładki krem, dodaję łyżkę mleka by krem bym bardziej puszysty oraz dodaję pokruszoną chałwę (trochę zostawiam do dekoracji). Miksuję. (Ja niestety musiałam jeszcze dodać łyżkę żelatyny).
Mieszam posiekane orzechy ( u mnie włoskie) z wiórkami kokosowymi i pokruszoną chałwą. Taką posypką dekoruję tort na wierzchu i po bokach.
Wstawiam tort na noc do lodówki.
I oto efekt moich zmagań. By tort nie był do końca mdły dodałam Konfiturę malinową niskosłodzoną.
Choć teraz widzę, że lepszy byłby na kakaowym biszkopcie. I proponuję użyć budyniu bez cukru.
Bo u mnie to był pierwszy raz. :)
wygląda przepysznie - kusisz, a ja nic słodkiego do kawy nie miałam :(
OdpowiedzUsuńZapowiada się na prawdę smakowicie! :) muszę skorzystać z tego przepisu, bo szczerze mówiąc też nigdy chałwy w cieście żadnym nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMMMMM wyglada slicznie i na pewno jest bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuńmusze upichcić takiego torcika:)
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńApetyczny już sobie wyobrażam jaki musi być słodki i pachnący:))
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszne!!!
OdpowiedzUsuń