środa, 1 lipca 2015

Odwrócone ciasto czereśniowe

Sezonowe owoce natchnęły mnie na kolejne wypieki. Tym razem będzie to Odwrócone ciasto czereśniowe z dodatkiem oleju kokosowego i maślanki.



Składniki:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego Zielony Nurt

- czereśnie bez pestek
- 1 łyżka cukru
 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję z cukrem pudrem. Olej kokosowy leciutko podgrzewam, jedynie do rozpuszczenia się. Gdy ostygnie, mieszam z jajkiem i maślanką. Dalej dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam ciasto.

Blachę (u mnie mała tortownica) smaruję po bokach tłuszczem i obsypuję bułką. Spód wykładam papierem do pieczenia i smaruję dodatkowo tłuszczem. Wypestkowane czereśnie zasypuję cukrem i układam na dnie tortownicy. Na wierzch wylewam ciasto. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 40 minut.

Gotowe ciasto wyjmuję z formy, kładę do góry nogami i odklejam papier do pieczenia. Posypuję wierzch cukrem pudrem.
 
Lubicie takie wypieki z sezonowymi owocami? Moja córka na przykład uwielbia ;)

17 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, aż chciałabym skosztować kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko się skończyło i kolejnego dnia musiałam piec drugie ;)

      Usuń
  2. Na samą myśl jeżyk mi ucieka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko ale mi smaku narobiłaś!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czereśnie w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pochodzą z drzewka moich rodziców, choć w tym roku nie obrodziły niestety.

      Usuń
  5. Ale się świetnie prezentuję aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszotka :D Jednak czereśnie uwielbiamy na świeżo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka pociekła. Musi być pycha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.