Sezonowe owoce natchnęły mnie na kolejne wypieki. Tym razem będzie to Odwrócone ciasto czereśniowe z dodatkiem oleju kokosowego i maślanki.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego Zielony Nurt
- czereśnie bez pestek
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję z cukrem pudrem. Olej kokosowy leciutko podgrzewam, jedynie do rozpuszczenia się. Gdy ostygnie, mieszam z jajkiem i maślanką. Dalej dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam ciasto.
Blachę (u mnie mała tortownica) smaruję po bokach tłuszczem i obsypuję bułką. Spód wykładam papierem do pieczenia i smaruję dodatkowo tłuszczem. Wypestkowane czereśnie zasypuję cukrem i układam na dnie tortownicy. Na wierzch wylewam ciasto. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 40 minut.
Gotowe ciasto wyjmuję z formy, kładę do góry nogami i odklejam papier do pieczenia. Posypuję wierzch cukrem pudrem.
wygląda przepysznie, aż chciałabym skosztować kawałeczek
OdpowiedzUsuńSzybko się skończyło i kolejnego dnia musiałam piec drugie ;)
Usuńczeresnie kocham
OdpowiedzUsuńpyszności <3
OdpowiedzUsuńmmmm ale zrobiłaś smaka <3
OdpowiedzUsuńNa samą myśl jeżyk mi ucieka :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńMatko ale mi smaku narobiłaś!! :D
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że sobie też ;)
UsuńUwielbiam czereśnie w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTe pochodzą z drzewka moich rodziców, choć w tym roku nie obrodziły niestety.
UsuńAle się świetnie prezentuję aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszotka :D Jednak czereśnie uwielbiamy na świeżo :)
OdpowiedzUsuńTo misi być pyszne :P
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła. Musi być pycha.
OdpowiedzUsuń