niedziela, 8 marca 2015

Pierś kurczaka nadziewana serem korycińskim i papryką marynowaną

Propozycja na niedzielny obiad: Pierś kurczaka nadziewana serem korycińskim i papryką konserwową z kaszą kuskus.
Składniki:

- piersi z kurczaka
- Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym

- papryka marynowana Orzech
 
- jajko
- sól, pieprz, suszona bazylia
- bułka tarta

Dodatki:
- kasza kuskus
- sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao)
- ogórki konserwowe


Przygotowanie:

Piersi z kurczaka rozbijam. Na każdym układam kawałki sera korycińskiego i paprykę marynowaną pociętą w paseczki. Mięso zawijam. Jajko roztrzepuję z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.

Podaję z kaszą kuskus polaną sosem oraz ogórkami.

 
A co dobrego u Was na obiad?

25 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, w wersji bez mięska robimy podobne smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysł na obiad. Takiego sera jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cos dla mnie kocham sery i cycuszki kurze

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo... ten wypływający ser! Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z papryka jeszcze nie robiłam.Musi smakować wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki papryce danie nie jest nijaki ani nie jest mdłe. Takie akurat.

      Usuń
  6. Uwielbiam kurczaka w prawie każdej postaci, więc na pewno i ten by mi posmakował ;) Choć zapewne zamieniłabym kaszę kuskus na ziemniaki albo chociaż na ryż ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki kurczak pasuje też do ziemniaków, ryżu oraz do kaszy ;)

      Usuń
  7. Mmmm wygląda przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja piernicze ale zgłodniałam!!! :]

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności, lubię takie nadziane piersi kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. PYSZNOŚCI!!!

    muszę spróbować!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż zrobiłam się głodna, wygląda smakowicie i pewnie tak też smakuje ;).

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie... chyba zrobię dzisiaj na obiad coś w tym stylu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowite..... uwielbiam wszystkie odmiany sera korycińskiego, ale zajadam takie na żywca, nie przerobione w potrawach, przepis dodaję do tych do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niedawno poznałam smak tego sera i jestem zachwycona.

      Usuń
  14. Mniam! Kurczaczka lubię pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.