Lubię mieć w domu jakieś wypieki pod ręką, by ugościć choćby niespodziewanych odwiedzających. Takim szybkim sposobem na deser są gotowe mieszanki do wypieków. Tym razem skorzystałam z ciasta, z którego powstała Babka o smaku cytrynowym z kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 7 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wsypuję mieszankę do wypieku do miski. Dodaję całe jajka, wodę i olej. Miksuję do gładkości. Na koniec dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i mieszam całość łyżką. Ciasto przelewam do keksówek. Ja użyłam formy na mini keksówki, ciasta wlewam do 3 form. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Gotowe można polać lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.
Zaletą takiego ciasta jest łatwość i szybkość wykonania. Robi się je krócej niż nagrzewa się piekarnik. Wyrosły bardzo dorodne babki, chyba wyszłyby nawet cztery ;)
Co powiecie na taki szybki deser?
ale pyszności!!!! :D
OdpowiedzUsuńAleż zrobiłaś mi smaka na taką babkę ;D
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda chociaż nie jestem zwolennikiem gotowych ciast w proszku :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie zawsze jest czas.
UsuńKiedyś ją robiłam i była smaczna:-)
OdpowiedzUsuńAle odkąd nauczyłam się piec (powiedzmy) to wolę sama upichcić :-)
Na pewno domowa lepsza.
Usuńcytrynowa babka to coś co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę cytrynową.
OdpowiedzUsuńCytrynową bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką babkę ;)
OdpowiedzUsuńMinam! Uwielbiam babki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pięknie wyrosła babeczka :o)
OdpowiedzUsuńPrzerosła nawet moje oczekiwania ;)
UsuńLubię tę babkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie rośnie i smakuje.
Usuńpyszna jest babka cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyrosły! Jednak smak cytrusów w wypiekach nie jest dla nas :/
OdpowiedzUsuńJa lubię babkę cytrynową. Bardzo mnie zaskoczyła, że tak mocno wyrosła.
UsuńSmakowita :)
OdpowiedzUsuńmam ją w szafce i chyba mnie skusiłaś żeby wkońcu zrobić
OdpowiedzUsuń