Domowe fast foody zagościły już u nas na dobre. Tym razem będą to hot-dogi z prażoną cebulką.
Składniki:
Bułki:
(ciasto):
- 2 szklanki mąki
- 10g drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
(na wierzch):
- mleko
- sezam
Prażona cebulka:
- cebula
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej rzepakowy
Dodatki:
- parówki
- ketchup
- majonez o smaku smażonej cebulki Majonezy Kętrzyn (Nowość)
Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według przepisu na bułki hamburgerowe. Jedynie formułuję z nich podłużne paluchy, a już wyrośnięte smaruję tylko mlekiem i obsypuję sezamem.
Piekę przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
W tym czasie przygotowuję cebulkę. Siekam ją, ale niezbyt drobno. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ją do miski z mąką i dokładnie mieszam, aby cała została w niej obtoczona. W małym rondelu podgrzewam olej. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucam cebulę i smażę do uzyskania rumianego koloru.
Bułkę jeszcze ciepłą przecinam wzdłuż na pół, ale nie do końca. Smaruję ją majonezem o smaku smażonej cebulki Majonezy Kętrzyn.
[opinia: Ma on zwartą, gęsta konsystencję i jest gładki. Dobrze smakuje, z bardzo delikatną nutą cebulki smażonej, lecz nieprzypalonej. Spokojnie nadaje się także tak normalnie do smarowania kanapek na wędlinę lub ser żółty. Mąż również sobie go chwali, a to on w domu jest większym wybredą, jeśli chodzi o majonezy.]
Dalej na bułkę posypuję uprażoną cebulkę. Na to nakładam parówkę, którą zagrzałam wcześniej w misce z gorącą wodą.
I teraz już według upodobań może być musztarda lub ketchup. U nas akurat ketchup, bo tak woli córeczka.
A jakie Wy polecacie dodatki do domowego hot-doga?
Wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDobre też były ;)
Usuńjak w ikea:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam, ale dobra i taka hot-dogowa namiastka ;)
UsuńAleż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńjak dawno nie jadłam takich hot-dogów ;)
OdpowiedzUsuńU nas chyba będą częściej, tylko będziemy szukać jakiś lepszych parówek.
Usuńuwielbiam takie mniam:)
OdpowiedzUsuńMega plus za bułeczki! Wyglądają bardzo smacznie i tak domowo :)
OdpowiedzUsuńParówki dla nas jednak nie :P
Widziałam kiedyś parówki chyba sojowe, to może taka wersja byłaby lepsza dla Was.
UsuńMiałyśmy okazje ich spróbować. Są w porządku ale jakoś kilka siedzi zamrożonych w zamrażarce a ochoty nie ma :P
UsuńJa akurat nie próbowałam takich zamienników.
UsuńAleż wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńDomowe fast foody są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńale pyszności u Ciebie :D
OdpowiedzUsuńmniam mniaaam aż zgłodniałam :P
OdpowiedzUsuńOooo bardzo często robimy domowe hot dogi. Często wychodzą lepsze, niż w budkach przez co zrezygnowaliśmy z ich jedzenia na mieście :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie.
UsuńAch narobiłaś mi ochoty, a ja na diecie :( (zalecenie lekarza). Wiem, że domowe to mniej kaloryczne, ale jednak. :(
OdpowiedzUsuńCiężko hot-doga przerobić na wersję dietetyczną, chyba musisz obejść się tym razem smakiem.
Usuńwyobrażam sobie, że te Twoje bułeczki muszą być o niebo lepsze niż takie z piekarni, podziwiam, że pieczesz, jesteś wielka :)
OdpowiedzUsuńMoże od tych z piekarni nie, ale od takich co są w foli do kupienia, to już raczej tak ;)
UsuńTakie bułeczki robi się szybko, tylko to czekanie na wyrośnięcie mnie wkurza.
wyglądają mega smacznie! :)
OdpowiedzUsuńale pyszności, hot dogów jeszcze nie robiłam,ale ostatnio skusiłam się na domowe chamburgery
OdpowiedzUsuńTeż robię, a bułki z tego samego przepisu.
Usuńwow, ale super buły, brakuje mi jednak surówki
OdpowiedzUsuńNiestety uwielbiam hot dogi i hamburgery z prażoną cebulką ;) Figura na tym cierpi ;)
OdpowiedzUsuńNo ja nie umiem zrobić hot-doga fit niestety.
UsuńNigdy nie piekłam bułek do Hot Dogów.Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńAkurat ten jest taki sam jak na hamburgerowe bułeczki.
UsuńUwielbiam hot dogi! Ale keczup wymieniam na ogórka konserwowego.:)
OdpowiedzUsuńMyślałam, żeby dodać dodatkowo, tak zrobię następnym razem.
UsuńHot dogi z prażoną cebulką kojarzą mi się z Ikeą :D haha :D
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam - muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń