niedziela, 15 marca 2015

Domowe hot-dogi z prażoną cebulką

Domowe fast foody zagościły już u nas na dobre. Tym razem będą to hot-dogi z prażoną cebulką.


Składniki:

Bułki:
(ciasto):
- 2 szklanki mąki
- 10g drożdży
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła

(na wierzch):
- mleko
- sezam

Prażona cebulka:
- cebula
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej rzepakowy

Dodatki:
- parówki
- ketchup
- majonez o smaku smażonej cebulki Majonezy Kętrzyn (Nowość)


Przygotowanie:

Bułki przygotowuję według przepisu na bułki hamburgerowe. Jedynie formułuję z nich podłużne paluchy, a już wyrośnięte smaruję tylko mlekiem i obsypuję sezamem.

Piekę przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.

W tym czasie przygotowuję cebulkę. Siekam ją, ale niezbyt drobno. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ją do miski z mąką i dokładnie mieszam, aby cała została w niej obtoczona. W małym rondelu podgrzewam olej. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucam cebulę i smażę do uzyskania rumianego koloru.

 
Bułkę jeszcze ciepłą przecinam wzdłuż na pół, ale nie do końca. Smaruję ją majonezem o smaku smażonej cebulki Majonezy Kętrzyn.
[opinia: Ma on zwartą, gęsta konsystencję i jest gładki. Dobrze smakuje, z bardzo delikatną nutą cebulki smażonej, lecz nieprzypalonej. Spokojnie nadaje się także tak normalnie do smarowania kanapek na wędlinę lub ser żółty. Mąż również sobie go chwali, a to on w domu jest większym wybredą, jeśli chodzi o majonezy.]

Dalej na bułkę posypuję uprażoną cebulkę. Na to nakładam parówkę, którą zagrzałam wcześniej w misce z gorącą wodą.

I teraz już według upodobań może być musztarda lub ketchup. U nas akurat ketchup, bo tak woli córeczka.


A jakie Wy polecacie dodatki do domowego hot-doga?

34 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nigdy nie byłam, ale dobra i taka hot-dogowa namiastka ;)

      Usuń
  3. Ależ zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dawno nie jadłam takich hot-dogów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas chyba będą częściej, tylko będziemy szukać jakiś lepszych parówek.

      Usuń
  5. Mega plus za bułeczki! Wyglądają bardzo smacznie i tak domowo :)
    Parówki dla nas jednak nie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam kiedyś parówki chyba sojowe, to może taka wersja byłaby lepsza dla Was.

      Usuń
    2. Miałyśmy okazje ich spróbować. Są w porządku ale jakoś kilka siedzi zamrożonych w zamrażarce a ochoty nie ma :P

      Usuń
    3. Ja akurat nie próbowałam takich zamienników.

      Usuń
  6. Domowe fast foody są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniaaam aż zgłodniałam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo bardzo często robimy domowe hot dogi. Często wychodzą lepsze, niż w budkach przez co zrezygnowaliśmy z ich jedzenia na mieście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach narobiłaś mi ochoty, a ja na diecie :( (zalecenie lekarza). Wiem, że domowe to mniej kaloryczne, ale jednak. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko hot-doga przerobić na wersję dietetyczną, chyba musisz obejść się tym razem smakiem.

      Usuń
  10. wyobrażam sobie, że te Twoje bułeczki muszą być o niebo lepsze niż takie z piekarni, podziwiam, że pieczesz, jesteś wielka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może od tych z piekarni nie, ale od takich co są w foli do kupienia, to już raczej tak ;)
      Takie bułeczki robi się szybko, tylko to czekanie na wyrośnięcie mnie wkurza.

      Usuń
  11. wyglądają mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pyszności, hot dogów jeszcze nie robiłam,ale ostatnio skusiłam się na domowe chamburgery

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, ale super buły, brakuje mi jednak surówki

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety uwielbiam hot dogi i hamburgery z prażoną cebulką ;) Figura na tym cierpi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja nie umiem zrobić hot-doga fit niestety.

      Usuń
  15. Nigdy nie piekłam bułek do Hot Dogów.Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ten jest taki sam jak na hamburgerowe bułeczki.

      Usuń
  16. Uwielbiam hot dogi! Ale keczup wymieniam na ogórka konserwowego.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, żeby dodać dodatkowo, tak zrobię następnym razem.

      Usuń
  17. Hot dogi z prażoną cebulką kojarzą mi się z Ikeą :D haha :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy takiego nie jadłam - muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.