Ostatnio pojawiły się w mojej kuchni akcenty indyjskie, dlatego postanowiłam zrobić też indyjski chlebek Naan.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 jajka
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczka cukru
Dodatki:
Dodatki:
- masło
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw (mielona słodka papryka, bazylia, tymianek, majeranek, oregano, mielony czarny pieprz)
- kurczak w pomidorach (płaty z kurczaka, pomidory w puszce, cebula, przyprawy)
- ogórki konserwowe z chilli Orzech
Przygotowanie:
Z wody, cukru i drożdży przygotowuję rozczyn. Resztę składników umieszczam w misce i wraz z rozpuszczonymi drożdżami wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut.
Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Do każdego dodaję odrobinę rozgniecionego czosnku. Kładę na desce, na to placek i tak wałkuję każdy jeden.
Placki smażę na suchej patelni na średnim ogniu. Około 2-3 minuty z każdej strony, tak aby za mocno nie przypiec. Jeszcze ciepłe smaruję z każdej strony masłem i posypuje przygotowaną mieszanka przypraw. Wkładam je do garnka i przykrywam pokrywką aż znajdą się tam wszystkie.
Chlebki jeszcze ciepłe podaję na obiad z kurczakiem w pomidorach. A żeby smakowo nie było za łagodnie świetnym dodatkiem okazały się ogórki chilli.
Chlebki jeszcze ciepłe podaję na obiad z kurczakiem w pomidorach. A żeby smakowo nie było za łagodnie świetnym dodatkiem okazały się ogórki chilli.
Lubicie kuchnię indyjską? Bo ja te chlebki uwielbiam.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńten chlebek pewnie jest bardzo smaczny, ładnie podane jedzonko
OdpowiedzUsuńMojej rodzinie bardzo zasmakował. Przynajmniej ten w moim wydaniu, innego nie jadłam jeszcze.
Usuńmusimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
łatwy i pyszny ;)
UsuńWow, bosko to wygląda, dawaj trochę :)
OdpowiedzUsuńA proszeę bardzo ;)
UsuńŚwietny pomysł :) Z pewnością przetestujemy.
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, wow!
OdpowiedzUsuńKuchnia indyjska jest bardzo wyrazista :) My uwielbiamy słodycze z tego regionu Azji :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie tym razem, aż tak wyrazista nie była, bo sosik po swojsku zrobiłam.
UsuńNigdy nie jadłam indyjskiego chlebka.Musze spróbować
OdpowiedzUsuńTen pewnie spolszczony, ale dobry.
UsuńAbsolutnie totalna pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię indyjską :)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką curry.
UsuńHmmm ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda -zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne jedzonko Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPychotka rzeczywiście ;)
Usuńuwielbiam te chlebki :) na daniach wypróbuje Twoją propozycję podania :)
OdpowiedzUsuńLubimy je :D
OdpowiedzUsuńOOOO mniam mniam! :]
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu te chlebki za mną chodzą.Muszę koniecznie wypróbować przepis ;).
OdpowiedzUsuńWarto, bo można do nich dodać swoja ulubioną mieszankę przypraw.
Usuńależ to musi być smakowie hmmm:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
:)
Super przepis :)
OdpowiedzUsuń