niedziela, 1 lutego 2015

Indyjski chlebek Naan z kurczakiem

Ostatnio pojawiły się w mojej kuchni akcenty indyjskie, dlatego postanowiłam zrobić też indyjski chlebek Naan.


Składniki:

- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 jajka
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 1/2 łyżeczki soli
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczka cukru

Dodatki:
- masło
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw (mielona słodka papryka, bazylia, tymianek, majeranek, oregano, mielony czarny pieprz)
- kurczak w pomidorach (płaty z kurczaka, pomidory w puszce, cebula, przyprawy)
- ogórki konserwowe z chilli Orzech


Przygotowanie:

Z wody, cukru i drożdży przygotowuję rozczyn. Resztę składników umieszczam w misce i wraz z rozpuszczonymi drożdżami wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut.

Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Do każdego dodaję odrobinę rozgniecionego czosnku. Kładę na desce, na to placek i tak wałkuję każdy jeden.

Placki smażę na suchej patelni na średnim ogniu. Około 2-3 minuty z każdej strony, tak aby za mocno nie przypiec. Jeszcze ciepłe smaruję z każdej strony masłem i posypuje przygotowaną mieszanka przypraw. Wkładam je do garnka i przykrywam pokrywką aż znajdą się tam wszystkie. 

Chlebki jeszcze ciepłe podaję na obiad z kurczakiem w pomidorach. A żeby smakowo nie było za łagodnie świetnym dodatkiem okazały się ogórki chilli.


Lubicie kuchnię indyjską? Bo ja te chlebki uwielbiam.

28 komentarzy:

  1. ten chlebek pewnie jest bardzo smaczny, ładnie podane jedzonko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Przynajmniej ten w moim wydaniu, innego nie jadłam jeszcze.

      Usuń
  2. musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, bosko to wygląda, dawaj trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :) Z pewnością przetestujemy.

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie zjadłabym taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchnia indyjska jest bardzo wyrazista :) My uwielbiamy słodycze z tego regionu Azji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie tym razem, aż tak wyrazista nie była, bo sosik po swojsku zrobiłam.

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam indyjskiego chlebka.Musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kuchnię indyjską :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowicie wygląda -zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszne jedzonko Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam te chlebki :) na daniach wypróbuje Twoją propozycję podania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od pewnego czasu te chlebki za mną chodzą.Muszę koniecznie wypróbować przepis ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, bo można do nich dodać swoja ulubioną mieszankę przypraw.

      Usuń
  13. ależ to musi być smakowie hmmm:)

    pozdrawiam ciepło
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.