niedziela, 22 lutego 2015

Schab z papryką z szynkowaru

Jestem trochę podekscytowana, bo to moja pierwsza własna wędlina z szynkowaru. Jest to: Schab z papryką al'a Szeherezada. Zestaw do jego przygotowania pochodzi z tradismak.pl



Składniki:

- około 800g schabu
- 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S
- 50g żelatyny spożywczej
- czerwona papryka

Urządzenie:
Zestaw promocyjny "Singiel":
Szynkowar Singiel
Termometr analogowy


Przygotowanie:

Schab kroję na mniejsze kawałki, ale kilkucentymetrowe. Wrzucam do miski razem z solą, przyprawą oraz żelatyną. Dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do szynkowaru. Bardziej tłuste kawałki układam na samej dole. Każdą warstwę przekładam pociętą w paseczki czerwoną papryką. Tak zapełniony szynkowar nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę ze sprężyną.

Aby "prasowanaka" była czerwona po parzeniu, zostawiam ją tak przygotowaną w lodówce na kilka dni. U mnie była tam 3 dni.

Gotowanie trwało około 65 minut pod przykryciem. Najlepiej skorzystać z termometru, który ma wskazać temperaturę wewnątrz praski 71 stopni C. Tak wygląda moja pierwsza prasowanka.



Nie jest to na pewno ostatnia wędlina przygotowana przeze mnie w ten sposób. Jak się zapatrujecie na takie domowe wyroby?

26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. W sumie chyba takie mięsko może być za każdym razem inne, będę na pewno eksperymentować z przyprawami.

      Usuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie. Takie wędlinki są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. schabik wygląda smacznie, i wiesz co jesz w wędlinie. ja już 5-ty raz robiłam z szynkowaru, raz na tydzień na weekend, wędlin już nie kupuję....czy dajesz woreczek? chyba taki też sobie zakupię, na razie mam tubę.... możesz moje wyroby zobaczyć http://babiedolygdynia.blogspot.com/search/label/SZYNKOWAR

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już u Ciebie podglądałam te wędlinki ;)
      Ja bez woreczka, podobno przydatny jest, gdy robi się z galaretką. Wystarczy go położyć i polewać od dna gorącą wodą, aż wypadnie razem z podkładką. Potem znów na chwilę do lodówki i gotowe. Nic się nie rozpada ;)

      Usuń
    2. ja daję woreczek, jest galaretka i łatwiej się wyciąga a ten Twój szynkowar to zakupię i będę robić 2 różne zwłaszcza w okresie świąt czy imprezki domowej...dzięki...

      Usuń
  4. Wiele takich szyneczek widziałyśmy na blogach kulinarnych i zawsze powodują mały ślinotok :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie,ale osobiście nie przepadam za takimi smakołykami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kwestia czy się lubi wędlinki czy nie ;)

      Usuń
  6. Takie domowe wędlinki są najzdrowsze i do tego jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co jesz, choć przydałoby się też mięso z pierwszej ręki.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie mogę mojej córki przekonać do kanapek z wędliną. W przedszkolu je chleb z masłem :/

      Usuń
  8. Nie przepadam za takimi rzeczami.

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, rewelacja, to wyższa szkoła kucharzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałam, ale jak mi wyszło, to myślę, że nie.

      Usuń
  10. jak apetycznie wygląda aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam schab, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowa wędlina to jest coś. Ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.