niedziela, 24 maja 2015

Paszteciki nadziewane pieczarkami

Zostało mi ostatnio sporo pieczarek, więc tak kombinowałam, że w końcu zrobiłam paszteciki  nadziewane pieczarkami.
Składniki:

ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 40g masła


- 1 białko do wysmarowania ciasta


farsz:
- 400g pieczarek
- 1/2 cebuli

- sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand
- mielony czarny pieprz
- suszona bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
 
sos czosnkowy:

- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- koper

- oregano
- curry 
- majonez o smaku czosnkowym Majonezy Kętrzyn

Przygotowanie:

Do mleka dodaję drożdże i cukier, odstawiam na kilka minut. Do miski wsypuję resztę składników na ciasto, dodaję rozczyn i wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto może się lekko kleić. Odkładam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. 

Pieczarki ścieram na tarce, dodaje do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Smażę do miękkości na patelni z rozgrzanym olejem.

Ciasto dzielę na pół, rozwałkowuję dość cienko robiąc długie prostokąty. Na środek nakładam farsz, po bokach smaruję białkiem. Najpierw zakładam jedną część na pieczarki, na to drugi bok, przyciskam, by się skleiły. Wierzch smaruje białkiem i kroję na mniejsze kawałki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 20-25 minut. 

Łączę majonez z jogurtem w proporcji 1:1, przyprawiam oregano, koprem i curry. Dodaję rozmiażdżony ząbek czosnku. Paszteciki jeszcze na ciepło podaję z tak przygotowanym sosem czosnkowym.
[opinia: Majonez o smaku czosnkowym Majonezy Kętrzyn jest gęsty, zwarty. Posmak ma czosnkowy. Nadaje się jako dodatek do kanapek z wędliną i serem, ale także jako składnik sosów do pizzy, czy tak jak tu do pasztecików.]

A co tam nowego w Waszych kuchniach? Udały się Wam ostatnio jakieś specjały?

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też, w końcu mam udany przepis na ciasto, wiec na pewno będę robić teraz częściej w domu.

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam paszteciki :D Grzybowe są świetne, ja lubię jeszcze z kapustą i grzybami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno w kolejnej wersji będą z kapustą i grzybami.

      Usuń
  3. Podobno są pyszne aczkolwiek nigdy nie jadłyśmy bo w naszej rodzinie nikt ich nie robi a te w marketach nas odstraszają :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym takie paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie paszteciki. Twoje wyglądają pysznie i chętnie bym sięgnęła po jednego lub dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie, zjedlibyśmy Ci wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, domownicy Was ubiegli, nawet moja córka, która początkowo stwierdziła, że ciasteczek z pieczarkami nie lubi ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam pieczarki, więc takie paszteciki zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi apetytu narobiłaś ,uwielbiam wszystko z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie chyba za mało właśnie takich dań wegetariańskich do tej pory.

      Usuń
  9. mmm super wyglądają :) a te majonezy smakowe bardzo polubiliśmy, szkoda że nie wszędzie da się je kupić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, u nas w regionie Majonezy kętrzyńskie też nie są popularne.

      Usuń
  10. Uwielbiam paszteciki!
    A Majonezy Kętrzyńskie są u nas dostępne w kilku sklepach... I tylko te kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem, choć w ramach oszczędzania czasu robię częściej z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.