środa, 22 kwietnia 2015

Śledzik w musztardzie


Dziś szybki post kulinarny: Śledź w musztardzie


Składniki:

- śledzie a la matias
- olej rzepakowy
- ocet
- mielony czarny pieprz
- musztarda kętrzyńska stołowa Majonezy Kętrzyn


Przygotowanie:

Śledzie najpierw moczę w wodzie minimum przez godzinę, kroję na mniejsze kawałki, coś na kształt kwadratów, cebulę w plastry. Do wyparzonego słoika wkładam śledzie, na to cebula, polewam octem, olejem i posypuję pieprzem i kolejna warstwa śledzi, cebuli, octu, oleju, pieprzu, i tak do samego końca. Na koniec dolewam tyle oleju, by zalewa przykrywała całość. Zakręcam słoik i odkładam go na kilka dni do lodówki. Gotowe śledzie wraz z cebulą wyciągam z zalewy, częściowo odsączam. Dodaję do nich łyżeczkę musztardy kętrzyńskiej stołowej.
[opinia: Musztarda jest bardzo wyrazista w smaku, lekko ostra. Konsystencja dość jasna, gładka. Smakuje tradycyjnie, zapach typowy. Na pewno sprawdziłaby się także jako standardowy dodatek do dań grillowanych.]
Tak wymieszane śledzie posypuję świeżo zmielonym pieprzem i podaję wraz z pieczywem.

9 komentarzy:

  1. Wreszcie wiem jak przyrządzić śledzie, na pewno wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na święta zawsze śledzik w oleju i occie, a potem już można eksperymentować.

      Usuń
  2. Uwielbiam śledziki, tez takiej wersji nie próbowałam, musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzi nie jadłyśmy już od kilku lat ze względu na pokaźną ilość soli i nie raz octu. Mimo to bardzo je lubimy ale takich w musztardzie jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.