Pisałam Wam ostatnio o domowej pizzy, domowych plackach na tortillę, a dziś będzie domowa pita.
Składniki:
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- usmażone mięso,
- warzywa (pomidor, ogórek, kapusta pekińska, cebula),
- sos czosnkowy.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i resztę składników. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Dzielę ciasto na około 5 części. Robię małe kulki i rozwałkowuję je na grubość 0,5cm.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C wraz z blachą, na której będę piekła placki. Dzięki temu powstaną specjalne kieszonki w cieście. Obsypuję blachę mąką i dopiero układam placki. Piekę około 7 minut.
Jeszcze na ciepło rozcinam pitę.
Ja smaruję ją sosem czosnkowym i układam warzywa oraz mięso.
Tym razem była to wieprzowina przygotowana przez mojego męża.
Takie domowe fast foody lubi moja cała rodzinka. A jak jest u Was?
Domowej pity nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa od niedawna robię ;)
Usuńa wiesz, że się skuszę i zrobię dzięki Tobie
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że wyjdzie. Trzeba pilnować, by się za mocno nie spiekły.
UsuńAle mi zrobiłaś mega ochotę na to! :)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale przez Twoje pyszności zrobiłam się teraz baaardzo głodna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pity:)
OdpowiedzUsuńzapisuje sobie ten przepis!:) na pewno skorzystam z niego:)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś robiłam taką pitę.Jest dużo smaczniejsza niż ta kupiona w pobliskim barze.I wiadomo co jemy!
OdpowiedzUsuńNie wiem czy smaczniejsza, ale fakt, żadnych podejrzanych składników i chemii nie dodaję.
UsuńA ja wolę takie cienkie placki, bo nie czuję się od nich gruba...;). Ale nabrałam apetytu i tak:).
OdpowiedzUsuńWpadłam na chwilę, ale obserwuję Cię:). Jeżeli mój blog Ci się spodoba, będzie mi miło;).
Lecę pooglądać.
Usuńbosz drożdże ja nimi mam zawsze kłopot :(
OdpowiedzUsuńMnie też kiedyś przerażało drożdżowe ciasto, ale nie ma się czego bać ;)
Usuńmusze zrobić domową pitę wreszcie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :D!
OdpowiedzUsuńO ja Cięęę! Ale smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńKocham, uwielbiam, ubóstwiam ! Aż cieknie gdy patrzę na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńłał! jestem pod wrażeniem! świetne!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńapetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie - ale raczej się nie odważę :D
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy mi nie wyszło ciasto drożdżowe.
Według mnie nie może nie wyjść, ważne jedynie, by mieć świeże drożdże.
UsuńPycha, uwielbiam pitę!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i do obserwowania :)
często robię u siebie, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńNo taką pitę domową to bym zjadła :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDomowa pita najlepsza. Pamietam jak moja chrzestna przywozila z Kuwejtu taka pite. Bylam malitka i w Polsce tobjeszcze nie bylo modne. Warro samej zrobic. :)
OdpowiedzUsuńzjadła bym, pycha :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno! Dzięki wielkie :)
OdpowiedzUsuń