W końcu zrobiłam własne pszenne placki na tortillę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 150ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę z solą zalewamy gorącą wodę. Dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gdy trochę ostygnie, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na około 6 części i cienko rozwałkowujemy. Smażymy każdy placek z obu stron na suchej patelni z powłoką nieprzywieralną.
Resztę (nuggetsy, warzywa, sos czosnkowy) przygotowujemy zgodnie z przepisem, o którym pisałam w poście Tortilla z nuggetsami.
Wyszły całkiem smaczne i na pewno moje domowe placki mniej kosztowały niż te kupne.
Myślę, żeby jeszcze spróbować je zrobić z mąki kukurydzianej. A Wy macie swój sprawdzony przepis, czy korzystacie z gotowców?
o kurcze teraz mam niezłego smaka, zachowam sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńSuper, my zawsze kupujemy ale będę musiała spróbować twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tortille ,ale placki kupuję gotowe;*
OdpowiedzUsuńJa te zawsze kupowałam ;)
Usuńtez robię placki sama jak mam czas:) ale nie wychodzą mi tak idealnie jak Tobie;P
OdpowiedzUsuńNie są idealne, ale wcale takie nie muszą być.
UsuńJa nie umiem zrobić taki placków więc zawsze kupuje gotowce :(
OdpowiedzUsuńTeż kupowałam do tej pory, ale teraz już nie będę mieć problemu, że nie mogę zrobić, bo placków zapomniałam kupić. A wykonanie proste.
Usuńzawsze chciałam takie zrobić ale jakoś nie miałam weny:) przepis zapisany wykorzystam:) go w najbliższej przyszłości :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam placków samodzielnie- najwyższa pora ;) Dzięki za przepis ;*
OdpowiedzUsuńfajnie Ci wyszła tortilla, a ten kurczak w panierce świetnie wygląda, aż mam ochotę go zjeść :D
OdpowiedzUsuńtez sama takie robie :)
OdpowiedzUsuńJa korzystam z gotowców ;)
OdpowiedzUsuńza gotowcami nie przepadam więc zawsze robię tylko zamiast oleju dodaje smalec i trochę proszku do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWidziałam te przepisy ze smalcem, ale ja nie używam akurat.
Usuńja nie umiem ;)
OdpowiedzUsuńA jak z elastycznością? Szybko obsychają?
OdpowiedzUsuńOczywiście trzeba uważać, by zbyt długo ich nie smażyć. Ale gotowe pod ściereczką, to i na drugi dzień się nawet nadają tak samo.
UsuńSopiowałam przepis, bo chętnie go wypróbuję :) Do tej pory zawsze kupowałam gotowe, ale od dłuższego czasu szukałam jakiejś alternatywy, żeby zrobić wszystko samej od podstaw :) Ale ciężko było mi się zdecydować na niesprawdzone przepisy. A tak, już mam :) Dzięki wielkie!:*
OdpowiedzUsuńNo to zobaczymy jak się spisze u Ciebie ;)
Usuńja zawsze kupuje gotowe, ale muszę kiedyś zrobić własne ;)
OdpowiedzUsuńno no, wspanialy pomysł
OdpowiedzUsuńlubie tortilę.ale zawsze placki kupowałam gotowe
Nie mam takiego przepisu, spaliłam...
OdpowiedzUsuń