Naszło mnie na jakiś deser i wymodziłam Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym.
Składniki:
- 5 jabłek
- 50g masła
- orzechy włoskie (u mnie mielone)
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Wydrążamy gniazda nasienne z jabłek. Pozostałe składniki mieszamy razem. Jabłka nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Można dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Lubicie pieczone jabłka? Bo u mnie wszyscy lubią i teraz już wiem, że pięć to zdecydowanie dla nas za mało ;)
Ach... smak mojego dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńA mi mama nigdy nie piekła takich jabłek.
UsuńMmm... smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńO jejku, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem ;)
Usuńuwielbiam takie jabłka z białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńlubię pieczone jabłka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczone jabłka, ale z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone jabłka!
OdpowiedzUsuńlubię i robię bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś domowa panna cotta :)
zaraz sobie zrobie:)
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Usuńpyszności, wygląd fenomenalny:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńciekawie to wygląda, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo lubię pieczone jabłka: :)
OdpowiedzUsuńPychaa ;)
OdpowiedzUsuńwow... cudo po prostu
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam jabłek w takiej wersji
OdpowiedzUsuńKocham jabłka, kiedyś też próbowałam je piec - ale robiłam to tak ''na czuja'' bez żadnych dodatków, ale twój przepis jest wyjątkowo zachęcający, bo kocham i orzechy, i rodzynki, dlatego dodaję do zakładek i czekam na odpowiedni moment do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńKuszące, bardzo kuszące;)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować:D
OdpowiedzUsuń