niedziela, 8 grudnia 2013

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym

Naszło mnie na jakiś deser i wymodziłam Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym.





Składniki:

- 5 jabłek
- 50g masła
- orzechy włoskie (u mnie mielone)
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru


Przygotowanie:

Wydrążamy gniazda nasienne z jabłek. Pozostałe składniki mieszamy razem. Jabłka nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Można dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.


Podajemy polewając dodatkowo uzyskanym podczas pieczenia sosem.


Lubicie pieczone jabłka? Bo u mnie wszyscy lubią i teraz już wiem, że pięć to zdecydowanie dla nas za mało ;)

22 komentarze:

  1. Ach... smak mojego dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie jabłka z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię pieczone jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczone jabłka, ale z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pieczone jabłka!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię i robię bardzo podobne :)
    u mnie dziś domowa panna cotta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności, wygląd fenomenalny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawie to wygląda, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj bardzo lubię pieczone jabłka: :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nie jadłam jabłek w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham jabłka, kiedyś też próbowałam je piec - ale robiłam to tak ''na czuja'' bez żadnych dodatków, ale twój przepis jest wyjątkowo zachęcający, bo kocham i orzechy, i rodzynki, dlatego dodaję do zakładek i czekam na odpowiedni moment do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.