niedziela, 23 grudnia 2012

Kurczak Tikka Masala - przepis.

Dziś obiad w stylu indyjskim.
Będzie to moja wersja przepisu:

Kurczak Tikka Masala
 



Składniki:


- podwójny filet z kurczaka


 
Marynata:

- mały jogurt
- łyżka oliwy
- po łyżeczce: cynamonu, ostrej papryki, mielonego imbiru, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
 

Sos:

- pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej mielonej papryki, kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego lub octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki
(u mnie przyprawy od Skworcu.com.pl)
 
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej kurczaka minimum na 30 minut.
 
 


Mięso podsmażyć z każdej strony na złoto.
Około dwóch łyżek masła rozpuścić na patelni i dodać posiekany czosnek. Smażyć go około 1 minuty wraz ze wszystkimi przyprawami.
Dodać pomidory w puszce, cukier, ocet, świeżo zmielony pieprz - dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać kurczaka i na małym ogniu gotować jeszcze około 10 minut.
 

Na koniec dodajemy śmietankę.

Ja ten mięsny sos podaje z ugotowanym ryżem.
 


W smaku bardzo aromatyczny dzięki wszystkim przyprawom, które znajdziecie u Skworcu TUTAJ.
 


 
 
 
Dziś jeszcze odmiana od potraw świątecznych, ale jutro zabieram się już do roboty nad tradycyjnymi daniami na Wigilię.

9 komentarzy:

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.