sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka z miodem gryczanym - przepis.

Dziś zaprezentuję Wam mój wczorajszy wypiek.


Ciasteczka z miodem gryczanym
cynamonowe, imbirowe i kakaowe





Składniki:
 
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżki miodu (u mnie Miód pszczeli gryczany od CD Miody)
 
 
 

- 50g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
 
Dodatkowo:
 
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakao
 
 
Przygotowanie:
 
Margarynę razem z miodem rozpuścić i ostudzić.
Wsypać do miski sypkie składniki i wymieszać. Dodać jajko, śmietanę i margarynę z miodem. Zagnieść ciasto.
Ja podzieliłam je na trzy części i do każdej z nich dodałam inny dodatek (cynamon, imbir, kakao).
 


Wałkuję ciasto na wysokość około 0,5cm i wycinam ciasteczka.
 

Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
 


Oczywiście można je posypać cukrem pudrem, polukrować lub poleć rozpuszczoną czekoladą.
 

Do przygotowania ciasteczek użyłam Miodu od CD Miody,

których znajdziecie również na FB TUTAJ. Zachęcam do polubienia.

 
 
 

A jak tam Wasze wypieki przedświąteczne?
Kto upiek pierniczki? Ja sobie odpuściłam, ale dziś będę robić sernik.

6 komentarzy:

  1. musze sie zabrac do pieczenia:P

    OdpowiedzUsuń
  2. oj śliczne te ciasteczka:) ja tez coś muszę zrobić na święta. jedno ciasto już mam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Jutrzejszą niedziele cała spędzam na pieczeniu wiec może to jakiś pomysł ^^ !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie! A miód gryczany jest jednym z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądaja bosko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.