Odkąd mam w domu szynkowar, to na moim stole pojawia się domowa wędlinka. Tym razem mielona wędlina wieprzowa nadziewana serem żółtym w wersji łagodnej i podawana z chrzanem.
Składniki:
- 900g łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K)
- 10 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 4 łyżeczki czubrycy zielonej (cząber, cebula, czosnek, natka pietruszki, sól, skrobia kukurydziana)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
- ser żółty (u mnie Edam)
dodatki:
- chrzan tarty Reypol
Urządzenie:
Zestaw promocyjny "Singiel" (Szynkowar Singiel, Termometr analogowy)
Przygotowanie:
Mięso dokładnie mielę, dodaję wszystkie przyprawy, sól oraz żelatynę. Dokładnie razem mieszam. Szynkowar zapełniam połową mięsa, na to nakładam ser żółty o grubości 1 cm. Dopiero teraz przekładam resztę mięsa. Nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę ze sprężyną. Odkładam do lodówki na 2 dni.
Przekładam do gotującej się wody, umieszczam na ściereczce i zamykam garnek pokrywką. Gotuję około 65 minut. Najlepiej użyć termometru w czasie gotowania. Studzę i przekładam szynkowar do lodówki na całą noc. Dopiero wtedy wyjmuję wędlinę.
Ja podawałam ją z chrzanem tartym Reypol.
[opinia: Chrzan bardzo biały, niezbyt gęsty. Dobrze się rozsmarowywał po wędlinie, jest średnio-ostry w smaku. Dodaje daniu wyrazistości.]
Macie dla mnie jakiś pomysł na kolejną wędlinkę?
super, z miłą chęcią skosztowałabym takiej domowej szyneczki
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńno i jestem głodna;)
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki zawsze mile widziane :D
OdpowiedzUsuńTakie domowe wyroby są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa wędlinka.U mnie pieczona rolada boczkowa :)
OdpowiedzUsuńJak ja bym chciała taki szynkowar:) Wędlinka na pewno smaczna:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna, czas na śniadanie
OdpowiedzUsuńWitam czy czasem nie za dużo żelatyny?
OdpowiedzUsuń