poniedziałek, 17 listopada 2014

Domowe sezamki

Dzisiaj dzień zaczniemy na słodko, czyli przepis na mały deser:
Domowe sezamki w mojej wersji klasycznej oraz z dodatkiem nasion chia.



Składniki:

- 100g sezamu
- 1 łyżka margaryny roślinnej
- 4 łyżki miodu 
- 1 łyżka nasion chia (ewentualnie)


Przygotowanie:

W garnku rozpuszczam na małym ogniu miód z tłuszczem. Dodaję sezam i gotuję przez pewien czas ciągle mieszając. Tak aby nasiona sezamu lekko zmieniły barwę. Jeśli robimy wersję z chia, to również dodajemy te nasionka. Jeszcze gorącą masę przekładam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i dopiero przez niego wałkuję. Kroję na kawałki jeszcze ciepłe. Aby się nie posklejały, można przełożyć każdą sztukę papierem do pieczenia i tak odłożyć na chwilę do lodówki.
 
Moje nie mają idealnych kształtów, ale dobrze smakują. 

Lubicie w ogóle sezamki? Ja wolę te domowe od kupnych, bo są takie miodne ;)

32 komentarze:

  1. Mój mąż jest wielkim fanem sezamek. Muszę mu takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza że tu wiadomo co jest w składzie.

      Usuń
  2. Chętnie robię, bo bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie sezamki to smak mojego dzieciństwa - pamiętam jak mama mi je często kupowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy takich robionych w domu, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie sezamki ,ale domowych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowych sezamków jeszcze nie jadłam. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajnie Ci wyszły :D Lubię sezamki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotka, muszę wykonać takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniamniuśne! przepis na pewno wypróbuję, zamienię jednak margarynę na olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam przepisy też z masłem, ale my unikamy. A olej kokosowy to rewelacyjny pomysł.

      Usuń
  10. kocham sezamki! pierwsza wolna chwila i je robię! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm :D Uwielbiam sezamki :) Na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam bułki z sezamem ale sezamków nie znoszę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za sezamkami,za słodkie.Sam sezam stosuję w kuchni jako dodatek do wielu potraw czy tez wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  14. Od czasu do czasu, lubię sobie przegryźć sezamki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. hm , nigdy nie robiłam sama sezamków, a to takie proste /1

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale narobiłaś apetytu! A już 22;30 więc nie czas na jedzenie :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.