Domowe sezamki w mojej wersji klasycznej oraz z dodatkiem nasion chia.
Składniki:
- 100g sezamu
- 1 łyżka margaryny roślinnej
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka nasion chia (ewentualnie)
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam na małym ogniu miód z tłuszczem. Dodaję sezam i gotuję przez pewien czas ciągle mieszając. Tak aby nasiona sezamu lekko zmieniły barwę. Jeśli robimy wersję z chia, to również dodajemy te nasionka. Jeszcze gorącą masę przekładam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i dopiero przez niego wałkuję. Kroję na kawałki jeszcze ciepłe. Aby się nie posklejały, można przełożyć każdą sztukę papierem do pieczenia i tak odłożyć na chwilę do lodówki.
Moje nie mają idealnych kształtów, ale dobrze smakują.
Lubicie w ogóle sezamki? Ja wolę te domowe od kupnych, bo są takie miodne ;)
Mój mąż jest wielkim fanem sezamek. Muszę mu takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza że tu wiadomo co jest w składzie.
UsuńChętnie robię, bo bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie sezamki to smak mojego dzieciństwa - pamiętam jak mama mi je często kupowała ;)
OdpowiedzUsuńJa jakoś wolę te domowe.
Usuńnie jadłam nigdy takich robionych w domu, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto, bo przepis jest bardzo prosty.
UsuńUwielbiam sezamki :D Muszę zrobić domowe :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie sezamki ,ale domowych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńlubię takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności!
OdpowiedzUsuńDomowych sezamków jeszcze nie jadłam. Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmniami:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie Ci wyszły :D Lubię sezamki :D
OdpowiedzUsuńpychotka, muszę wykonać takie w domu :)
OdpowiedzUsuńFajny i łatwy przepis :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, chyba nie może się nie udać.
Usuńuwielbiam sezam :)
OdpowiedzUsuńSezamki = moja miłość :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńmmmniam uwielbiam sezam :D
OdpowiedzUsuńmniamniuśne! przepis na pewno wypróbuję, zamienię jednak margarynę na olej kokosowy :)
OdpowiedzUsuńWidziałam przepisy też z masłem, ale my unikamy. A olej kokosowy to rewelacyjny pomysł.
UsuńRobię z weekend :) Super :)
OdpowiedzUsuńpolecam
Usuńkocham sezamki! pierwsza wolna chwila i je robię! <3
OdpowiedzUsuńMmmm :D Uwielbiam sezamki :) Na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bułki z sezamem ale sezamków nie znoszę.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za sezamkami,za słodkie.Sam sezam stosuję w kuchni jako dodatek do wielu potraw czy tez wypieków.
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu, lubię sobie przegryźć sezamki :)
OdpowiedzUsuńhm , nigdy nie robiłam sama sezamków, a to takie proste /1
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś apetytu! A już 22;30 więc nie czas na jedzenie :/
OdpowiedzUsuń