sobota, 20 czerwca 2015

Kurczak pieczony w marynacie pomidorowo-musztardowej

Pomysł na szybki i prosty obiad Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie pomidorowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami.


Składniki: 

- 5 sztuk podudzia z kurczaka

Marynata:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand  
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego Reypol

dodatki:
- ziemniaki (sól, tymianek)
- sałata

Przygotowanie:

Mięso przekładam do miski, do której dodaje wszystkie składniki na marynatę. Mieszam wszystko dokładnie ręką. Gotowe mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, obsypuję solą i tymiankiem. Przekładam do mięsa. Naczynia żaroodporne wkładam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.


Podaję na ciepło ze świeżymi listkami sałaty oraz z dodatkiem ketchupu. 
[opinia: Ketchup łagodny Reypol jest bardzo łagodny, ale w smaku intensywnie pomidorowy. Ma ładną wyrazistą barwę, a jego konsystencja nie jest ani za rzadka, ani za gęsta. Nadaje się świetnie jako dodatek do zapiekanek z serem, ale również tak jak tu do marynaty.]
Takie szybkie danie, co u Was?

20 komentarzy:

  1. Kiedy kupuję udka, zazwyczaj je piekę, świetna marynata, zapamiętam, ja lubię też z musztardy i miodu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często też stosuję musztardę i miód, ale tym razem bardziej na "czerwono".

      Usuń
  2. Fajna marynata. Ja uwielbiam udka ale ich nie robię bo to specjał męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój czasem też upiecze kurczaka, ale bez szału ;)

      Usuń
  3. Lubię tak doprawione pałki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż zrobił zakupy i mówi właśnie: "upieczesz pałki" ;)

      Usuń
  4. z kurczaka tylko cycuszki jadam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. udka jem od czasu do czasu tylko :) a ten obiad faktycznie bardzo szybki i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wiele nie trzeba się narobić, więc dziś nawet z deserem zdążyłam bez problemu.

      Usuń
  6. Moje dzieci są tak wybredne,więc może na to się skuszą bo wygląda bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka 5-latka lubi takie udka właśnie.

      Usuń
  7. Ja udek nie jadam ale wypróbuje kiedyś przepis jak będe Córci robiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja piekę karkówkę w keczupie, ale zalewam ją całą i tylko przekładam cebulą. Nic więcej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej marynaty nigdy nie miałyśmy, coś nowego i pewnie smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.