sobota, 20 czerwca 2015

Kurczak pieczony w marynacie pomidorowo-musztardowej

Pomysł na szybki i prosty obiad Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie pomidorowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami.


Składniki: 

- 5 sztuk podudzia z kurczaka

Marynata:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand  
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego Reypol

dodatki:
- ziemniaki (sól, tymianek)
- sałata

Przygotowanie:

Mięso przekładam do miski, do której dodaje wszystkie składniki na marynatę. Mieszam wszystko dokładnie ręką. Gotowe mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, obsypuję solą i tymiankiem. Przekładam do mięsa. Naczynia żaroodporne wkładam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.


Podaję na ciepło ze świeżymi listkami sałaty oraz z dodatkiem ketchupu. 
[opinia: Ketchup łagodny Reypol jest bardzo łagodny, ale w smaku intensywnie pomidorowy. Ma ładną wyrazistą barwę, a jego konsystencja nie jest ani za rzadka, ani za gęsta. Nadaje się świetnie jako dodatek do zapiekanek z serem, ale również tak jak tu do marynaty.]
Takie szybkie danie, co u Was?

20 komentarzy:

  1. Kiedy kupuję udka, zazwyczaj je piekę, świetna marynata, zapamiętam, ja lubię też z musztardy i miodu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często też stosuję musztardę i miód, ale tym razem bardziej na "czerwono".

      Usuń
  2. Fajna marynata. Ja uwielbiam udka ale ich nie robię bo to specjał męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój czasem też upiecze kurczaka, ale bez szału ;)

      Usuń
  3. Lubię tak doprawione pałki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż zrobił zakupy i mówi właśnie: "upieczesz pałki" ;)

      Usuń
  4. z kurczaka tylko cycuszki jadam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. udka jem od czasu do czasu tylko :) a ten obiad faktycznie bardzo szybki i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wiele nie trzeba się narobić, więc dziś nawet z deserem zdążyłam bez problemu.

      Usuń
  6. Moje dzieci są tak wybredne,więc może na to się skuszą bo wygląda bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja udek nie jadam ale wypróbuje kiedyś przepis jak będe Córci robiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja piekę karkówkę w keczupie, ale zalewam ją całą i tylko przekładam cebulą. Nic więcej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej marynaty nigdy nie miałyśmy, coś nowego i pewnie smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące będą usuwane, jak i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.