Pomysł na szybki i prosty obiad Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie pomidorowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 5 sztuk podudzia z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego Reypol
dodatki:
- ziemniaki (sól, tymianek)
- sałata
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, do której dodaje wszystkie składniki na marynatę. Mieszam wszystko dokładnie ręką. Gotowe mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, obsypuję solą i tymiankiem. Przekładam do mięsa. Naczynia żaroodporne wkładam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
Podaję na ciepło ze świeżymi listkami sałaty oraz z dodatkiem ketchupu.
[opinia: Ketchup łagodny Reypol
jest bardzo łagodny, ale w smaku intensywnie pomidorowy. Ma ładną wyrazistą barwę, a jego konsystencja nie jest ani za rzadka, ani za
gęsta. Nadaje się świetnie jako dodatek do zapiekanek z serem, ale również tak jak tu do marynaty.]
Kiedy kupuję udka, zazwyczaj je piekę, świetna marynata, zapamiętam, ja lubię też z musztardy i miodu:)
OdpowiedzUsuńCzęsto też stosuję musztardę i miód, ale tym razem bardziej na "czerwono".
Usuńmam go:P
OdpowiedzUsuńFajna marynata. Ja uwielbiam udka ale ich nie robię bo to specjał męża :)
OdpowiedzUsuńMój czasem też upiecze kurczaka, ale bez szału ;)
UsuńLubię tak doprawione pałki :)
OdpowiedzUsuńMój mąż zrobił zakupy i mówi właśnie: "upieczesz pałki" ;)
Usuńz kurczaka tylko cycuszki jadam:)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy, bardzo.
Usuńudka jem od czasu do czasu tylko :) a ten obiad faktycznie bardzo szybki i smaczny :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie wiele nie trzeba się narobić, więc dziś nawet z deserem zdążyłam bez problemu.
UsuńMoje dzieci są tak wybredne,więc może na to się skuszą bo wygląda bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńMoja córka 5-latka lubi takie udka właśnie.
UsuńJa udek nie jadam ale wypróbuje kiedyś przepis jak będe Córci robiła :-)
OdpowiedzUsuńMoja takie lubi.
Usuńna pewno jest smaczne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka ;D
OdpowiedzUsuńJa piekę karkówkę w keczupie, ale zalewam ją całą i tylko przekładam cebulą. Nic więcej.
OdpowiedzUsuńTakiej marynaty nigdy nie miałyśmy, coś nowego i pewnie smacznego :)
OdpowiedzUsuń