środa, 20 lutego 2013

Pancake - przepis.

Dziś pokażę Wam co przygotowałam dla mojej córeczki, jak ostatnio była chora. Będzie to przepis na Pancake.

Składniki: 


- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju (u mnie olej z pestek Dyni z Olejeswiata.eu)


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie od Marsyl)

Dodatkowo:
- serek waniliowy
- dżem owocowy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam mikserem.  Smażymy na gorącej, lekko przesmarowanej olejem patelni.  Gdy pojawiają się dziurki, przewracam na druga stronę. Smaży się je naprawdę błyskawicznie.
Z tej ilości ciasta wyszło 6 sztuk pancake.
Dzięki dodatkowi oleju z pestek dyni Olejeswiata.eu są zdrowsze. Zaś proszek do pieczenia Marsyl sprawdził się tutaj znakomicie dodając im grubości i puszystości.
Dodatkowo posmarowałam je serkiem waniliowym i odrobiną dżemu.
Nam smakowały.



Lubicie takie "placuszki", czy jesteście zwolennikami tradycyjnych naleśników?

33 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają te placuszki, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione! zawsze je robię, gdy jestem smutna :-))

    rudnicka.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wygodniej się robi naleśniki (na osobnym sprzęcie), ale takie placki też czasem robię na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ,mniam wyglądaja smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. moje też lubią pancecsy :) spróbuj zrobić sobie z maki kukurydzianej i pszennej są delikatniejsze

    OdpowiedzUsuń
  6. mniammm... aż mam smaka :)
    pancakes nie robiłam bo przepisu sprawdzonego nie miałam :D !!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja do tej pory byłam wierna rodzimej tradycji, ale już sobie zanotowałam Twój przepis i niebawem wypróbuję :) w końcu naleśniki bez jajka a zawsze się bałam, że nie wyjdą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować ten przepis :) Wyglądają tak smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gdyby nie mleko w przepisie to bym upiekła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz mleko zastąpić woda, widziałam takich wiele przepisów na pancake.

      Usuń
  10. ja uwielbiam naleśniki, a takich placuszkow nigdy nie robiłam, ale podejrzewam, że też bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. No myślę, że warto czasem dla odmiany.

      Usuń
  12. robiłam rok temu mężowi na walentynkowe śniadanie w kształcie serc, polane czekoladą, z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi, jednak ja robiłam na zsiadłym mleku :)
    ten przepis widzę prostszy. zatem notuję :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie, chyba w któryś dzień zrobimy sobie jako alternatywa dla naleśniczków :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jkaie ładniutkie i równe ci wyszły! Ja zawsze mam jakieś takie paskudy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie ładne, równiutkie Ci wyszły! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają smakowicie i zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych naleśników...:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Zrobiłam, olej z pestek dyni nadaje piękny zapach placuszkom, aż po całym sklepie się rozniósł i zdominował zapach półproduktów kosmetycznych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super jest Twój blog:) Zostaje na stałe:) A pzepis wykorzystam jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Komentarze reklamujące jedynie blogi będą usuwane, jaki i zawierające wulgaryzmy, czy obrażające.